KRITIKA IZ LJUBLJANE

Erjavec: Plenković je neiskren sugovornik koji vuče nediplomatske poteze

12.09.2017 u 17:08

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za odlučnu slovensku vanjsku politiku prema Hrvatskoj, te da se čudi oporbenim političarima koji ga osobno kritiziraju zbog navodnog pomanjkanja diplomatskog takta iako su i sami za primjenu arbitražnog sporazuma o granici

'Vrijeme je za odlučnu vanjsku politiku i ne znam zašto neke moje izjave uzbuđuju određeni dio slovenske politike', kazao je Erjavec novinarima nakon sastanka glavnog odbora svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), na kojemu je dogovoreno da ona ostaje u koaliciji s premijerom Mirom Cerarom, pa će u srijedu glasovati protiv prijedloga oporbe da se smijeni ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, protiv koje je zbog stanja u zdravstvu opozicija uložila interpelaciju.

Govoreći o odnosima Slovenije i Hrvatske u svjetlu unutarnjih političkih polemika u Sloveniji, Erjavec je kazao da je začuđen što je oporba na prošlotjednom sastanku državnog vrha s jedne strane podržala Cerarove planove o implementaciji arbitražne presude i policijskoj pratnji za slovenske ribare, a istodobno ga kritizira kao ministra vanjskih poslova u toj vladi zbog kako kažu nepotrebnog diplomatskog zaoštravanja s Hrvatskom i netaktičnih, nediplomatskih izjava.

'Govore da svoja stajališta moram izražavati s više diplomatske spretnosti, ali to smo činili proteklih 26 godina i vidimo kamo smo stigli', kazao je Erjavec u izjavi novinarima, izražavajući frustraciju što je granično pitanje do danas ostalo neriješeno.

'Mislim da je došlo vrijeme za odlučnu vanjsku politiku. Naša odluka da zaustavimo postupak uključenja Hrvatske u OECD bila je ispravna. Onaj tko ne poštuje međunarodno pravo i odluke sudova ne ispunjava uvjete za OECD. To nije stvar diplomacije, to je pitanje činjenica', kazao je Erjavec.

Priznao je da od početka nije podržavao pokušaj dijaloga premijera Cerara s hrvatskim premijerom, smatrajući da on neće dati rezultata i dovesti do zajedničke implementacije presude arbitara jer Hrvatska smatra da je arbitraža ne obvezuje, te upozoravao da bi Slovenija na tom planu morala samostalno poduzeti potrebne korake.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec nije zanijekao neslužbene informacije da drugog sastanka Cerara s Plenkovićem o kojemu su pregovarali njihovi suradnici neće biti.

'Mislim da je i prvi sastanak našeg premijera s hrvatskim premijerom bio greška. Plenković nije iskren sugovornik', kazao je slovenski ministar.

Kako je kazao, hrvatski premijer je nedavno ribare iz Umaga i Savudrije pozvao da i dalje ribare kao i dosada,  na cijeloj polovici Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, makar je arbitraža Sloveniji dodijelila većinu tih voda.

To je po Erjavčevim riječima bio 'nediplomatski' potez hrvatskog premijera koji svjedoči o njegovoj 'neiskrenosti' u razgovorima sa Slovenijom.