STIER ODGOVORIO NA PRIJETNJU

'Erjavec ništa neće postići maltretiranjem turista'

12.01.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija granični spor trebaju riješiti dijalogom, a slovenski ministar Karl Erjavec sigurno neće ništa pozitivno postići maltretiranjem turista na granici, izjavio je u čevrtak ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prije nekoliko je dana u emisiji Slovenske televizije Studio City sugerirao kako bi Slovenija mogla sabotirati hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke arbitražnog suda o Piranskom zaljevu.

Odgovarajući na upit što će se dogoditi ako odluka arbitražnog suda, koja se očekuje ove godine, stigne uoči početka turističke sezone, šef slovenske diplomacije je odgovorio: 'To će sigurno više naškoditi Hrvatskoj. Mislim na one koji će iz Austrije i Njemačke preko Slovenije putovati u Hrvatsku. Ako to pitanje još bude otvoreno i ako arbitražna odluka ne bude implementirana, bit će teškoća i već sam rekao da se ta stvar neće lako riješiti', prenio je u srijedu Novi list.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog procesa nakon nepovratne kompromitacije suda tajnim dogovaranjem slovenskog suca i predstavnice slovenske vlade.

'To je očito izraz njegove nervoze', komentirao je danas ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier novinarima ispred Banskih dvora.

'Bilateralni granični spor moramo riješiti bilateralnim dijalogom. Sigurno neće gospodin Erjavec ništa pozitivnoga postići time što će se maltertirati njemačke, talijanske turiste, austrijske, poljske, češke, slovačke, pa u krajnoj liniji i slovenske građane koji su nam rado viđeni gosti', kratko je kazao Stier.

Cappelli: Odnosi sa slovenskim ministarstvom dobri, za turizam neće biti problema

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je nakon sjednice Vlade izjavio da su odnosi sa slovenskim ministarstvom zaduženim za turizam dobri te kako misli da za turizam neće biti problema s obzirom na izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o mogućem slovenskom ometanju dolaska turista u Hrvatsku.

Ministar Cappelli je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, istaknuo 'jako dobre odnose' sa slovenskim Ministarstvom gospodarstva i tehnologije koje je zaduženo za turizam i s ministrom Zdravkom Počivalšekom

'Razgovaramo, a upravo sam dobio poziv da do kraja siječnja dođem u Ljubljanu da se sretnemo i da razgovaramo o zajedničkom predstavljanju sa Slovenijom na azijskom tržištu, pogotovo u Kini. Dakle, to je dobra suradnja, kao i odnosi i ne vidim razloga da i ove godine ne bude dobra turistička sezona u Hrvatskoj gdje i slovenski turisti, ali i svi oni koji će dolaziti preko Slovenije, kao i do sada ne dođu bez problema', kazao je Cappelli.

Na pitanje smatra li Erjavčev istup praznom prijetnjom, Cappeli je kazao da to ne bi komentirao, ali je dodao kako misli da za turistički dio neće biti problema.

Izjave ministra Erjavca u četvrtak je komentirao i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izjavivši da Hrvatska i Slovenija granični spor trebaju riješiti dijalogom, a da Erjavec 'sigurno neće ništa pozitivno postići maltretiranjem turista na granici'.