TURSKI IZBORI

Erdoganu treći mandat, za ustav potreban konsenzus

13.06.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan osvojio je na nedjeljnim parlamentarnim izborima svoj treći uzastopni premijerski mandat, ali s nedovoljnom većinom kako bi njegova Stranka pravde i razvoja (AK) sama provela najavljenu promjenu ustava

Erdogan, koji je sa svojom strankom muslimansku Tursku pretvorio u jedno od najbrže rastućih gospodarstava svijeta i prekinuo s ciklusima vojnih udara, osvojio je 49,9 posto glasova na izborima. To će stranci donijeti 326 zastupničkih mandata od 550 mjesta u turskom parlamentu, četiri manje od potrebnog za samostalnu promjenu ustava i pet manje nego na prošlim parlamentarnim izborima.

'Narod nam je dao poruku da gradimo novi ustav putem konsenzusa i pregovora', kazao je Erdogan u pobjedničkom govoru pristašama s balkona sjedišta Stranke pravde i razvoja sinoć u Ankari. 'Mi ćemo razgovarati o novom ustavu s oporbenim strankama', rekao je.

Postojeći turski ustav napisan je prije više od 30 godina, za vrijeme vojne vladavine.

'Novi ustav će zahtijevati konsenzus i dijalog s ostalim strankama i društvom u cjelini', rekao je Cengiz Aktar, profesor na sveučilištu u Istanbulu. 'Vidjet ćemo je li Erdogan na to spreman ili će pokušati nametnuti svoje viđenje zemlje', dodao je.

Turski listovi u ponedjeljak su puni hvalospjeva za premijera. 'Turska ga voli', 'Majstor glasačkih kutija', stoji u naslovima, uz Erdoganove nasmiješene fotografije.

Kritičari strahuju da bi Erdogan, koji ima reputaciju čovjeka koji ne voli neposluh i protivljenje, mogao iskoristi uvjerljivu pobjedu za cementiranje vlasti, ograničenje sloboda i progon protivnika.

Turska, zemlja kandidatkinja za ulazak u EU, često se smatra oglednim primjerom funkcioniranja demokracije u muslimanskim zemljama. Erdoganovi protivnici podsjećaju da je AK nastala iz zabranjena islamistička pokreta i da premijer društvu nameće konzervativnu agendu.

Novi čelnik sekularističke oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), koja je s 25,9 posto glasova ostvarila najbolji izborni rezultat u 30 godina, najavio je da će pažljivo pratiti što premijer radi. 'Želimo sav uspjeh AK-u, ali oni moraju zapamtiti da sada imaju jaču oporbu', rekao je Kemal Kilicdaroglu.

Neki su analitičari upozoravali da prevelika većina AK-a može polarizirati društvo koje je ionako duboko podijeljeno oko pitanja religije i etničkih manjina u zemlji. Ograničena većina stoga, smatraju oni, vladu prisiljava da se fokusira na druga pitanja, poput ekonomije.

Osim gospodarstva, Erdoganova vlada morat će više pažnje posvetiti rješavanju sukoba s Kurdima, koji su na jugoistoku zemlje imali velik odaziv na izbore i glasanjem za mjesne kurdske stranke bili jedan od razloga što je AK ostvario manji broj mandata.

Također, kažu analitičari, Erdogan će se morati usredotočiti i na oživljenje zastalog turskog puta prema EU-u te na saniranje posljedica nemira u susjednoj Siriji.