NIJE OKOLIŠAO

Erdogan zaprijetio Europi: Ako nas nastavite zvati okupatorima, poslat ćemo vam milijune sirijskih izbjeglica

10.10.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će otvoriti vrata i poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske u Europu ako europske zemlje nastave nazivati vojnu operaciju u Siriji okupacijom

Erdogan je u televizijskom govoru u četvrtak žestoko branio tursku invaziju na sjever Sirije, koja je doživjela brojne osude diljem svijeta. Tvrdi da će turska vojna operacija osnažiti teritorijalni integritet Sirije suzbijanjem kurdske kontrole na sjeveroistoku zemlje. Naglasio je da Turska nema problema s kurdskim narodom, već s teroristima. Obećao je da životi civila i njihova imovina neće biti ugroženi.

'Nisu iskreni, oni samo izmišljaju', rekao je Erdogan, odgovorivši brojnim kritičarima turske invazije. Osim Europe, kojoj prijeti da će pustiti izbjeglice u nju, izdvojio je Saudijsku Arabiju i Egipat.

Saudijskoj Arabiji je poručio da se 'pogleda u ogledalo' kad kritizira tursku invaziju, podsjetivši ih na vojnu operaciju koju vodi u Jemenu, a koja je izazvala humanitarnu krizu civilnog stanovništva.

Također je Egiptu poručio da ne može kritizirati operaciju, jer je 'Egipat ubojica demokracije', aludiravši na vojni udar u kojem je aktualni predsjednik Abdel Fatah al Sisi svrgnuo na izborima izabranog Muhameda Mursija.

  • +19
Turska invazija na sjever Sirije Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Delil SOULEIMAN