ŠTO S KATAROM?

Erdogan u Saudijskoj Arabiji počeo turneju po zemljama Zaljeva

23.07.2017 u 20:18

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan stigao je u nedjelju u Saudijsku Arabiju i sastao se kraljem Salmanom s kojim je razgovarao o naporima u borbi protiv terorizma, objavila je saudijska državna agencija SPA

Erdogan i kralj Salman razgovarali su o 'naporima u borbi protiv terorizma i njegovih izvora financiranja', pojasnila je agencija.

Saudijska Arabija jedna je od četiriju zemalja - uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Egipat - koje su prekinule odnose s Katarom optužujući ga za financiranje terorizma i približavanje s Iranom. Katar niječe te optužbe.

Te četiri zemlje postavile su Kataru 13 zahtjeva, među ostalim da se zatvori turska vojna baza i zatvori tv kanal Al-Jazeera.

Zbog bojkota koje su mu nametnule četiri zemlje, Katar je prisiljen uvoziti hranu morskim i zračnim putem kako bi zadovoljio osnovne potrebe 2,7 milijuna stanovnika.

Erdogan je novinarima u istanbulskoj zračnoj luci prije nego je krenuo na dvodnevnu turneju, u okviru koje će posjetiti i Kuvajt i Katar, rekao da nije ni u čijem interesu da se produljuje kriza između Katara i njegovih susjeda.

'Ni u čijem interesu nije da se ova kriza više produljuje', rekao je Erdogan, te optužio neimenovane 'neprijatelje' da pokušavaju 'potpiriti napetosti među braćom'.