TURSKO-LIBANONSKI ODNOSI

Erdogan u posjetu Bejrutu

24.11.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan u srijedu je doputovao u Bejrut u dvodnevni posjet tijekom kojeg će s libanonskim dužnosnicima razgovarati i o napetom političkom stanju u Libanonu

Erdogan se treba susresti s dužnosnicima libanonske vlade i zastupnicima Hezbollaha, po izvoru iz vlade. Turski premijer je u izjavama objavljenim u srijedu u libanonskom dnevnom listu As Safir rekao da njegova zemlja neće dopustiti da Libanon potone u građanski rat.

Erdogan je rekao da će Turska 'učiniti što je potrebno da suzbije znakove građanskog rata u Libanonu'. 'Sada je vrijeme za jedinstvo u Libanonu', rekao je.

Erdogan je posjetio Libanon uoči objave nalaza istrage međunarodnog suda o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005. godine. U Libanonu su porasle napetosti uslijed naznaka da bi za atentat mogli biti optuženi neki članovi Hezbollaha.

Erdogan će posjetiti turske vojnike u okviru UN-ovih snaga u južnom Libanonu, a očekuje se da će dvije zemlje potpisati sporazum o partnerstvu u uspostavljanju zone slobodne trgovine.