turski predsjednik

Erdogan u Koelnu otvara jednu od najvećih džamija u Europi

29.09.2018 u 13:07

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu će u Koelnu otvoriti jednu od najvećih džamija u Europi, što će biti posljednja etapa njegovoj državnog posjeta Njemačkoj kojim je želio poboljšati dvogodišnje slabe odnose s tom zemljom. Turski šef države otvorit će džamiju čija je gradnja počela 2009., a financirala ju je Unija za tursko-islamske odnose, usko vezana uz tursku vlast.

Gradnju džamije pratile su brojne kontroverze, među ostalim optužbe da je Unija produžena ruka Erdoganova režima koji u Njemačkoj u džamije postavlja imame iz Turske. Prvi vjernici u njom se se mogli moliti 2017., ali će ju službeno inaugurirati turski predsjednik u subotu.

S minaretima visokim 55 metara i velikom kupolom od 36, ta zgrada od betona i stakla kojom je arhitekt želio pokazati otvorenost jedna je od najvećih džamija u Europi. Njezina je površina 4500 četvornih metara i može primiti tisuće vjernika.

Na inauguraciji će biti i nekoliko političkih čelnika iz Sjeverne Rajne-Vestfalije, među njima i gradonačelnica Koelna Henriette Recker i šef regionalne vlade. Turski predsjednik od četvrtka boravi u Njemačkoj gdje se sastao s kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Walterom Steinmeierom.

Erdogan i Steinmeier razmijenili su kritike tijekom svečane večere, a Merkel je kazala na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji da između dviju zemalja postoje "duboko ukorijenjene" razlike.

Na političkoj razini zadnjih godina nije nedostajalo tema oko kojih se Ankara i Berlin nisu slagali, od neuspjela puča 2016. protiv Erdogana koji je predbacio Njemačkoj mlaku podršku, do uhićenja njemačkih državljana u Turskoj, među kojima novinara, što je bila i jedna od glavnim tema Erdoganova sastanka s Merkel.

Njemačka kancelarka izjavila je u petak nakon razgovora s turskim predsjednikom kako se nada da se preostali slučajevi Nijemaca zatvorenih u Turskoj mogu "brzo" riješiti. Nakon Berlina u petak gdje je prosvjedovalo više tisuća Kurda, Erdogana i u subotu u Koelnu očekuju barem dva prosvjeda.

Za to će biti mobilizirano više tisuća policajaca, što je jedna od najvećih policijskih operacija u povijesti grada.