u siriji

Putin i Erdogan se dogovorili o razvojačenoj zoni u Idlibu

17.09.2018 u 20:25

Bionic
Reading

Vladimir Putin je u ponedjeljak jedva postigao dogovor s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o uspostavi "razvojačene zone" u Idlibu koja bi bila pod rusko-turskom kontrolom i koja bi spriječila ofenzivu na Idlib, posljednje pobunjeničko uporište u Siriji koje je na meti režimskih snaga.

Otkad je sirijska vlada, koju podupire ruska vojska, najavila da će osloboditi to područje na sjeverozapadu Sirije, Turska, koja pomaže pobunjenike, neprestano upozorava na moguću humanitarnu katastrofu u slučaju velike ofenzive kakve su provedene u drugim dijelovima zemlje.

Deset dana nakon neuspjeha summita s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem u Teheranu, gdje su njihove razlike izbile na vidjelo, dvojica predsjednika, čije su zemlje glavni akteri sirijskog sukoba, razgovarali su više od četiri sata iza zatvorenih vrata u turističkom odredištu Sočiju, na Crnome moru.

"Odlučili smo da ćemo 15. listopada duž kontaktne crte uspostaviti demilitariziranu zonu široku 15-20 km", rekao je ruski predsjednik nakon susreta.

To će područje kontrolirati turske snage i ruska vojna policija, dodao je, a svo teško oružje mora se povući do 10. listopada.

Odgovarajući na pitanje znači li to da neće biti ofenzive na Idlib, ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je kratko "da", nakon potpisivanja ugovora, prenose novinske agencije Interfax i TASS.

  • +8
Vladimir Putin na odmoru Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Po riječima ruskog predsjednika, taj dogovor je "ozbiljno rješenje" koje omogućuje "pomak u rješavanju problema".

"Siguran sam da smo ovim dogovorom spriječili veliku humanitarnu krizu u Idlibu", rekao je pak Erdogan na tiskovnoj konferenciji nakon susreta dvojice predsjednika.

"Rusija će učiniti sve što je nužno kako bi spriječila bilo kakav napad na zonu deeskalacije u Idlibu", rekao je još.

Premda Turska podupre sirijske pobunjenike, 60 posto pokrajine Idliba kontrolira džihadistička skupina Hayat Tahrir al-Sham (HTS) u čijem je sastavu bivši ogranak al Qaede u Siriji i koju Ankara smatra "terorističkom" skupinom.