turska

Erdogan se pridružio tisućama vjernika ispred Aje Sofije

24.07.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pridružio se u petak tisućama vjernika koji su se okupili oko Aje Sofije, kako bi prvi puta otkad je ona dobila status džamije u njoj sudjelovali na muslimanskom vjerskom obredu

Erdogan i njegovi glavni ministri, s maskama zbog opreza pred covidom-19, kleknuli su na plave tepihe na početku ceremonije koja označava povratak muslimanske molitve u Aju Sofiju, građevinu staru gotovo 1500 godina koja je izgubila status muzeja i dobila onaj džamije.

Vjernici, uz razmak i nošenje maski, sjedili su na molitvenim tepisima postavljenim na Trgu sultana Ahmeda. 'Okončali smo danas našu 86-godišnju čežnju', rekao je Sait Colak. 'Zahvaljujući našem predsjedniku i odluci suda danas ćemo imati namaz u Aja Sofiji', dodao je.

Prije 86 godina, osnivač Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk pretvorio je Aju Sofiju u muzej, u sklopu provođenja sekularnih reformi.

Vrhovni sud poništio je ovoga mjeseca odluku o pretvaranju Aja Sofije u muzej. Aja Sofija izgrađena je u doba cara Justinijana u šestom stoljeću, da bi ju 1453. odmah po osvajanju Carigrada, sultan Mehmed II. pretvorio u džamiju.

Očekuje se da će predsjednik sudjelovati na obredu oko 13 sati, uz stotine pozvanih unutar džamije.

Tijekom 17-godišnje vladavine Erdogan je promicao pretvaranje Aja Sofije u džamiju, a to je pitanje, popularno među biračima njegove stranke Stranke prava i razvoja (AKP), istaknuo i tijekom lokalnih izbora prošle godine

Pretvaranje Aja Sofije u džamiju oštro su kritizirali crkveni velikodostojnici te su poručili da taj potez može produbiti religijske podjele.

Turska navodi da će Aja Sofija ostati otvorena za posjetitelje te da će kršćanska umjetnička djela biti zaštićena. Kršćanske freske i mozaici bit će pokriveni zavjesama tijekom muslimanskih vjerskih obreda.