poruka iz turske

Erdogan: Prosvjedi simpatizera PKK-a potkopavaju švedske napore za ulazak u NATO

05.07.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Švedska protuterorističkim zakonom poduzela ispravne korake po pitanju svoga ulaska u NATO, no da prosvjedi simpatizera kurdskih militanata podrivaju ta nastojanja, priopćio je Erdoganov ured

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Švedska protuterorističkim zakonom poduzela ispravne korake po pitanju svoga ulaska u NATO, no da prosvjedi simpatizera kurdskih militanata podrivaju ta nastojanja, priopćio je Erdoganov ured.

Tursko predsjedništvo reklo je da je Erdogan to izjavio u telefonskom razgovoru s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, Dva čelnika su razgovarala dok se postavlja pitanje hoće li Ankara odustati od svog protivljenja švedskom pristupu NATO-u do samita zemalja članica u Litvi od 11.-12. srpnja.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruženje NATO savezu prošle godine, odbacivši politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije Ukrajine. Zahtjeve moraju odobriti sve članice NATO saveza, no Turska i Mađarska još uvijek nisu odobrile švedski zahtjev.

Turska ponavlja da Švedska mora poduzeti korake protiv pristaša zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i članova mreže koje Ankara drži odgovornima za pokušaj puča 2016. godine. Turska i jedne i druge smatra terorističkim organizacijama.

"Predsjednik Erdogan rekao je da je Švedska izmjenama u protuterorističkom zakonodavstvu poduzela ispravne korake", priopćeno je. 

"No pristaše PKK-a, terorističke organizacije, nastavljaju slobodno organizirati prosvjede u kojima veličaju terorizam, što poništava poduzete korake", rekao je Erdogan.

Proteklih mjeseci, prosvjednici u Stockholmu mahali su zastavama u znak podrške PKK-u, koju također turski zapadni saveznici, uključujući i Švedsku, smatraju terorističkom organizacijom.

Švedska kaže da je održala svoj dio sporazuma dogovorenog s Turskom u Madridu prošle godine, a koji je usmjeren pronalasku rješenja za sigurnosne zabrinutosti Ankare, a jedan dio toga je bio i novi švedski protuteroristički zakon.