donesena odluka

Stoltenberg ostaje na čelu NATO-a još najmanje godinu dana

04.07.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ostat će na svojoj dužnosti još najmanje godinu dana, odlučilo je Sjevernoatlantsko vijeće

Informacija je objavljena na službenim internetskim stranicama NATO-a, a u objavi se navodi kako je Stoltenbergu mandat produžen do 1. listopada 2024.

'Odluku će podržati šefovi država i vlada NATO-a na summitu u Vilniusu. Saveznici su zahvalili glavnom tajniku na njegovom vodstvu i predanosti, koji su bili ključni za očuvanje transatlantskog jedinstva pred sigurnosnim izazovima bez presedana', navodi se u objavi.

'Počašćen sam odlukom NATO saveznika da produže moj mandat glavnog tajnika. Transatlantska veza između Europe i Sjeverne Amerike osigurava našu slobodu i sigurnost gotovo sedamdeset i pet godina, a u opasnijem svijetu naš veliki Savez važniji je nego ikad', izjavio je Stoltenberg, bivši norveški premijer koji je na dužnosti čelnog čovjeka NATO-a od 2014.

  • +2
Jens Stoltenberg Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Ovo je treći puta da mu je mandat produžen, prvi puta je to učinjeno 2018. kada je izabran na još četiri godine, a drugi puta 2022. nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Članice Saveza trebale su objaviti ime njegova nasljednika na samitu u Vilniusu 11. i 12. srpnja, no nisu se uspjele dogovoriti.

Biden pozdravio odluku NATO-a o produljenju mandata Stoltenbergu

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je pozdravio odluku NATO-a da produlji Stoltenbergov mandat glavnog tajnika za još jednu godinu, odlučivši se zadržati iskusnog vođu dok i dalje rat bjesni na pragu Saveza, umjesto da se pokušava dogovoriti o nasljedniku.

'Svojim postojanim vodstvom, iskustvom i prosuđivanjem, glavni tajnik Stoltenberg proveo je naš Savez kroz najznačajnije izazove u europskoj sigurnosti od Drugog svjetskog rata', rekao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

Biden je rekao da je NATO savez trenutno 'jači, ujedinjeniji i svrhovitiji nego što je ikada bio'. 'Radujem se nastavku rada s glavnim tajnikom Stoltenbergom na daljnjem jačanju Saveza sljedećeg tjedna na summitu NATO-a u Vilniusu, te uoči 75. obljetničkog summita NATO-a u Washingtonu, D.C., sljedeće godine', rekao je Biden.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Stoltenberga (64) diljem Saveza mnogi smatraju postojanim vođom i strpljivim graditeljem konsenzusa. On sam je u tweetu rekao da je počašćen odlukom o produljenju mandata do 1. listopada 2024. godine.

Njegovi sljedeći zadaci uključuju nadziranje transformacije snaga NATO-a kako bi se usredotočile na obranu od mogućeg ruskog napada, nakon desetljeća u kojima se Savez usmjeravao na misije izvan svojih granica, poput Afganistana i na Balkanu.

Također će morati riješiti razlike oko toga koliko bi NATO trebao biti uključen u Aziju, uz Sjedinjene Države koje se zalažu za veću ulogu u suprotstavljanju Kini, dok drugi poput Francuske inzistiraju na tome da NATO mora zadržati fokus na sjevernoatlantskom području.