VOJNI INVALIDI I POLITIKA

Erceg: Povijest će se ponoviti - sjećate li se Čondića i Bešteka?

25.02.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Sjećate li se Mirka Čondića ili pak Darka Bešteka? Splitski branitelj Zoran Erceg, koji u svojim javnim istupima žestoko kritizira braniteljski prosvjed u Savskoj 66, povukao je paralelu između navedenog dvojca i stopostotnog ratnog vojnog invalida Đure Glogoškog. Smatra da njega, kao i Bešteka i Čondića, političari iskorištavaju te da će ga, kao i njegove zahtjeve, zaboraviti čim dođu na vlast

'Medijska pažnja godi, daje dojam da si jako visoko, no kada se političari, a za njima i mediji, izmaknu - pad je vrlo bolan. Volio bih čuti Čondića što danas misli o Sanaderu koji ga je kovao u zvijezde na splitskoj Rivi, a onda ga iskorištenog odbacio i zaboravio kao staru krpu', piše Erceg na svom profilu na Facebooku.

Uz svoj komentar postavio je fotografiju Ive Sanadera i stopostotnog ratnog vojnog invalida Mirka Čondića, a on je s tadašnjom HDZ-ovom oporbom za vrijeme Račanove vlade početkom 2000-ih sudjelovao u masovnim prosvjedima.

Legendarni Sanaderov govor na splitskoj Rivi, na kojoj se javnosti obratio i Čondić kao čelnik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, mnogo se puta narednih godina izvlačilo iz naftalina kao dokaz licemjerja.


Dok je bio u oporbi, Sanader se kleo u Domovinski rat, vikao da ne damo naše heroje i generale, no dolaskom na vlast krajem 2003. ploču je pragmatično okrenuo te se marljivo bacio na suradnju s Haškim sudom. Za njegove je vladavine uhićen Ante Gotovina, čemu je prethodilo revno češljanje Hrvatske uzduž i poprijeko u potrazi za njegovim jatacima.

Erceg je podsjetio i na slučaj Darka Bešteka. Ovaj hrvatski branitelj i 90-postotni ratni invalid vratio je svoju protezu za nogu Račanovom ministru branitelja Ivici Pančiću jer mu je ukinuto pravo na njegovatelja.

S pravom uplakanog Bešteka tada su tješili oporbeni Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Dolaskom HDZ-a na vlast premijer Ivo Sanader vratio je protezu Bešteku, a Pančićeva nasljednica Jadranka Kosor imenovala ga je savjetnikom.

S tog mjesta sam je odstupio 2006, nakon što je Županijski sud u Virovitici presudio da Ministarstvu mora vratiti 100.000 kuna koje je primio za njegovatelja, na kojeg ipak nije imao pravo.

Erceg smatra da je sljedeći u nizu ratnih vojnih invalida koje HDZ koristi za svoje političke interese dok je u oporbi Đuro Glogoški, jedan od vođa prosvjeda u Savskoj.

'Spojili su se politički s materijalnim interesom, s tim da je sada gore. Bit će ista stvar kao s Beštekom, koji je, kada su došli na vlast, morao vratiti 100.000 kuna… Računi naprosto moraju doći na naplatu', kaže Erceg za tportal.

Smatra da politička manipulacija braniteljima ide pod ruku s 'nezasitnosti pojedinih branitelja i pojedinih povlaštenih skupina unutar braniteljske populacije'. 'Većina branitelja nije povlaštena, a i ja sam kao 80-postotni ratni vojni invalid diskriminiran u ovoj državi', smatra Erceg.

Kaže da su slučajevi Čondića i Bešteka istovjetni situaciji kojoj danas svjedočimo. 'Političari se koriste tuđim jadom i nesrećom da prikupe političke poene i dođu na vlast. Kada dođu, potpuno zaborave te nesretne invalide. Čak im to ne bih zamjerio da riješe probleme invalida, no njihovo djelovanje pokazuje da im nije stalo do invalida, ni ratnih ni civilnih', zaključuje.