DRAMA NA ISTANBULSKOM SUDU

Epilog talačke krize: otmičari ubijeni, tužitelj preminuo nakon spašavanja

31.03.2015 u 20:18

Bionic
Reading

Dvoje otmičara je ubijeno, a njihova žrtva - istanbulski tužitelj preminuo je u bolnici nakon akcije spašavanja. Epilog je to talačke krize koja se poslijepodne odigrala u Turskoj. Informaciju da su otmičari ubijeni potvrdila je istanbulska policija, koja se odlučila na akciju spašavanja nakon što je iz zgrade istanbulskog suda začula pucnjeve

Policijski tim nekoliko sati je pregovarao sa članovima zabranjene radikalne ljevičarske grupe koji su tužitelja držali kao taoca u njegovom uredu u Istanbulu.

Revolucionarna stranka/fronta oslobođenja naroda (DHKP-C) ušla je tijekom poslijepodneva u zgradu suda i kao taoca uzela državnog odvjetnika Mehmeta Selima Kiraza.

U izjavi na svojoj internet stranici DHKP-C je prijetila da će ubiti taoca ukoliko se ne ispune njezini zahtjevi.

Kiraz je vodio istragu o okolnostima smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je umro 11. ožujka 2014. nakon 269 dana u komi nakon što je stradao dok je policija ispaljivala suzavac tijekom prosvjeda u lipnju 2013.

Ekstremno lijeva skupina DHKP-C nalazi se na popisu terorističkih organizacija u SAD-u, EU-u i Turskoj.

DHKP-C je stajao iza samoubilačkog bombaškog napada na američko veleposlanstvo u Turskoj 2013. U 2001. Dvojica policajaca i australski turist poginuli su u napadu koji su izveli aktivisti spomenute organizacije u središtu Istanbula.