stigla gripa

Epidemiolozi ne preporučuju istodobno cijepljenje protiv gripe i covida: Razmak bi trebao biti dva tjedna

10.09.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Između dva cjepiva razmak bi trebao biti dva tjedna. Ove se godine očekuje nešto jača sezona gripe u odnosu na lanjsku, kad praktički nije bilo oboljelih, a cijepljenje se očekuje početkom studenoga

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, potvrdila je nedavno tportalu da imamo četiri potvrđena slučaja gripe u Hrvatskoj. Gripa je tako stigla više od dva mjeseca ranije nego inače ako pogledamo pojavu prvih slučajeva prethodnih godina. Potvrdila je da je naručeno 650 tisuća doza cjepiva protiv gripe, i to za tip A i tip B, isto kao i prethodnih godina. Preporuka je da se cijepe stariji, imunokompromitirani te zdravstveni radnici. 'Ne treba imati bojazan ako ste se cijepili protiv koronavirusa, pa onda protiv gripe. Možete se cijepiti s oba cjepiva', ustvrdila je Mayer.

Za Novi list pak detaljnije je objasnila da će cjepivo u Hrvatsku stići krajem listopada, kada će početi i cijepljenje zainteresiranih.

Preporuke koje su vrijedile ranijih godina ostaju na snazi: cijepljenje protiv gripe preporučuje se starijim osobama i rizičnim skupinama, odnosno kroničnim bolesnicima i imunokompromitiranim osobama. Uz to, cijepiti bi se trebali zdravstveni radnici i radnici u socijalnoj skrbi. U pogledu tajminga cijepljenja, stručnjaci smatraju da je svima onima koji bi se htjeli cijepiti i protiv covida i protiv gripe ipak bolje pričekati između apliciranja dvaju različitih cjepiva, nego cijepiti se istovremeno.

'Zapravo, cijepiti se smije istodobno. Ali smatramo da je bolje pričekati između jednog i drugog cjepiva dva tjedna kako bismo, u slučaju da bude nekih nuspojava, znali koje ih je cjepivo izazvalo', istaknula je epidemiologinja Mayer za Novi list.

Prema posljednjim podacima ECDC-a s kraja kolovoza, u čitavoj je Europi niski intenzitet gripe zamijećen samo u Slovačkoj dok je ostatak EU-a praktički bez gripe. Ove sezone očekuje se da će cirkulirati dva soja virusa gripe A – Victoria (H1N1) i Cambodia (H3N2) te B – Washington i Phuket. Proteklih mjeseci obišli su južnu hemisferu, a prema njima definirano je i cjepivo za ovu sezonu, piše Novi list.

  • +9
Cijepljenje građana u Karlovcu / Ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac