epidemiologinja HZJZ-a

Mayer potvrdila da imamo četiri slučaja gripe: Zaraza stigla više od dva mjeseca ranije nego inače, spremno je 650 tisuća doza cjepiva

07.09.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, potvrdila je tportalu da imamo četiri potvrđena slučaja gripe u Hrvatskoj. Gripa je tako stigla više od dva mjeseca ranije nego inače ako pogledamo pojavu prvih slučajeva prethodnih godina

'Dosad imamo četiri slučaja. Za tri znam da je riječ o mlađim osobama, od kojih su dvije državljanke RH, a jedna je iz Španjolske. Riječ je o turistima koji su boravili u dalmatinskim županijama. O četvrtom slučaju ne znamo još detalje jer smo sinoć čuli za njega', kazala je Mayer tportalu.

Ovi slučajevi otkriveni su, kaže, slučajno. Osobe su imale simptome i sumnjale su na kovid. Kada je test bio negativan, testirane su na gripu.

'Nije to algoritam, ali se išlo napraviti test da vidimo. Nasumično se odabralo one koji imaju simptome kovida', dodaje Mayer.

Na pitanje kakvu sezonu gripe možemo očekivati s obzirom na južnu hemisferu, na kojoj sada završava zima, Mayer odgovara: 'U umjerenim zonama južne hemisfere pojavnost influence ostala je na međusezonskoj razini. Ako gledamo globalno, unatoč povećanom testiranju na gripu u nekim područjima, sama aktivnost je na nižoj razini od očekivane za ovo doba godine.'

Kalendar prvih slučajeva

Prema podacima HZJZ-a, 2019. prvi slučaj gripe u Hrvatskoj potvrđen je 20. studenoga, godinu dana ranije 28. studenog.

Godine 2017. prvi slučaj gripe zabilježen je 30. studenoga, a 2015. i kasnije, točnije 21. prosinca.

U sezoni 2020./2021. nije bilo nijednog slučaja gripe. 

Epidemiološke mjere i mjere fizičkog distanciranja koje se provode utjecale su na smanjenje i razine prijenosa virusa koji uzrokuje gripu.

Potvrdila je da je naručeno 650 tisuća doza cjepiva protiv gripe, i to za tip A i tip B, isto kao i prethodnih godina.

Mayer i ove godine očekuje dobar odaziv, isti ili bolji nego lani.

'Gripu poznajemo i odaziv na cijepljenje je dobar. I dalje je preporuka da se cijepe stariji, imunokompromitirani te zdravstveni radnici. Ne treba imati bojazan ako ste se cijepili protiv koronavirusa, pa onda protiv gripe. Možete se cijepiti s oba cjepiva', poručuje epidemiologinja.