COVID TRENDOVI

Epidemiologinja objasnila kada se cijepljenje smatra neuspjelim; uz vojsku i policiju, prioritet će imati još jedna sigurnosna kategorija

25.04.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Danas imamo tisuću 254 novozaražena, uz udio pozitivnih u broju testiranih od 18 posto. Stanje je bolje nego protekle nedjelje kada smo imali porast od 25 posto novozaraženih. Nažalost, s Covidom je preminulo još 39 oboljelih. Još neko vrijeme očekuje se jači pritisak na bolnice gdje se s COVID-om bori 2288 pacijenata, a 240 je na respiratoru

Uspoređujući ovaj tjedan s tjednom prije, oko 2 posto je manje novozaraženih osoba, ali ukupno gledajući brojke su i dalje visoke, kazala je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, za Dnevnik u podne HTV-a. Ne može sa sigurnošću reći što je pred nama i hoće li brojke padati.

'Što se tiče cjepiva, sljedeći tjedan planira se preko 95.000 doza Pfizerovog cjepiva, preko 21.000 doza Modernina cjepiva, također se očekuje i AstraZenecino cjepivo u dozama od preko 140.000 tisuća', kazala je, dodavši kako je trebalo doći i 12.000 doza prve isporuke cjepiva Johnson&Johnson, ali su oni smanjili isporuku na šest tisuća doza.

Jučer je odjeknula vijest da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević pozitivan na koronavirus iako se cijepio s dvije doze Pfizerova cjepiva. To je za njih očekivana pojava, kaže Kurečić Filipović.

'Naravno, očekivana u manjim brojkama kakve do sada i viđamo', dodaje.

Naime, na preko 700.000 doza cjepiva utrošenih do sada u Hrvatskoj, svega je 58 osoba kod kojih je zabilježeno da su nakon primitka dvije doze bili laboratorijski potvrđeni PCR-om ili su razvili blage simptome, kazala je.

'To je vrlo mala brojka na ukupan broj utrošenih doza i to je nešto što nazivamo neuspjehom cijepljenja. Možemo ga računati negdje nakon dva tjedna od primitka obje doze. Ako se to doista dogodi, to prijavljujemo na obrascu za nuspojave kao neuspjeh cijepljenja. Znamo da cjepiva nisu 100 posto učinkovita i da možemo računati na takve slučajeve'.

  • +17
Drugi dan cijepljenja na Velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Od sutra počinje cijepljenje u tvrtkama.

'Djelomično smo već u petak započeli s cijepljenjem turističkih djelatnika u Dubrovniku, krenuli smo i s cijepljenjem sigurnosnih službi - vojske, MUP-a. Nastavit ćemo s procjepljivanjem tih kategorija službi, ali isto tako tu će se uvrstiti i vatrogasci', kazala je poručivši kako ono što i dalje gledaju kao prioritetno cijepljenje, a tiče se radnika organizacija, jesu prosvjetni i turistički djelatnici.