teška situacija

SAD planira dodatnu potporu Indiji zbog masovnog porasta slučajeva koronavirusa

25.04.2021 u 07:46

Bionic
Reading

Sjedinjene Države duboko su zabrinute masovnim porastom slučajeva koronavirusa u Indiji i planiraju brzo rasporediti dodatnu potporu indijskoj vladi i zdravstvenim radnicima, izjavila je u subotu glasnogovornica Bijele kuće.

"U aktivnim smo razgovorima na visokim razinama i planiramo brzo rasporediti dodatnu potporu vladi Indije i indijskim zdravstvenim radnicima dok se bore protiv ove najnovije teške epidemije. Morat ćemo podijeliti više vrlo brzo", rekla je glasnogovornica Reutersu putem e-pošte.

Daljnji detalji oko te potpore nisu bili dostupni odmah.

Indija je na vrhuncu intenzivnog drugog vala pandemije sa porastom broja slučajeva koronavirusa za 346.786, objavilo je u subotu indijsko Ministarstvo zdravstva. Ukupno je u toj zemlji registirano 16,6 milijuna slučajeva zaraze, uključujući i 189.544 smrtnih slučajeva.

No, stručnjaci kažu da su brojke vjerojatno višestruko veće i da bi mogle rasti i dalje.

Dužnosnici obje zemlje angažirani su na različitim razinama kako bi osigurali "malu opskrbu ulaznim dijelovima i komponentama američkih tvrtki za proizvodnju cjepiva protiv covida-19 u Indiji", rekao je glasnogovornik indijskog veleposlanstva u Washingtonu za Reuters.

"Vjerujemo da je važno surađivati na identificiranju uskih grla u medicinskim opskrbnim lancima i potencijalnih rješenja za njihovo prevladavanje te zajedničkoj borbi protiv pandemije i ubrzanju napora na cijepljenju", dodao je.

Novih 346.786 slučajeva zaraze koronavirusom u Indiji novi je rekord u svijetu treći dan zaredom, dok bolnice u zemlji mole za opskrbu kisikom.

Vlada je rasporedila vojne avione i vlakove kako bi dovezla kisik iz drugih dijelova zemlje do Delhija, a kriza se osjeća i u drugim dijelovima zemlje.

Indija je u četvrtak ovig tjedna premašila američki rekord od 297.430 dnevnih zaraza koronavirusom i sada je globalni epicentar pandemije.