procIjepljenost

Epidemiolog: Ne možemo procijeniti štetu od Pernarove izjave o necijepljenju djeteta

12.08.2019 u 12:41

Bionic
Reading

'Ne znamo koliki utjecaj na javno mnijenje imaju stavovi poštovanog gospodina Pernara o medicini, pa ne možemo procijeniti eventualnu štetu od takve javne izjave', odgovorio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti nakon što je saborski zastupnik Ivan Pernar objavio da je odbio cijepiti svoje tek rođeno dijete

Kaić je ponovio kako dijete koje nije cijepljeno u opasnosti oboljeti od bolesti od kojih se moglo zaštiti cijepljenjem.

'Bolesti od kojih se dijete štiti cijepljenjem u prvoj godini života su tuberkuloza (diseminirani, teški oblici), tetanus, difterija, hripavac, dječja paraliza, invazivna bolest uzrokovana Haemofilusom influenzae tipa B, invazivna bolest uzrokovana pneumokokom i hepatitis B. Rizik u ovom trenutku u Hrvatskoj za neke od tih bolesti u dječjoj dobi je veći (npr. pneumokokna bolest, Hib bolest, hripavac), a za neke manji (tetanus, hepatitis B, tuberkuloza), a za neke zahvaljujući relativno visokim cjepnim obuhvatima trenutno nema rizika u Hrvatskoj, osim ako netko ne unese uzročnika bolesti iz inozemstva (dječja paraliza, difterija)', odgovorio je Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Dnevniku.hr.

Dodao je kako jedno pojedino necijepljeno dijete, čak i ako oboli ne predstavlja praktično nikakav rizik za drugu cijepljenju djecu, ali predstavlja rizik za onu koja nisu cijepljena jer se sve navedene bolesti osim tetanusa prenose, kako je rekao, interhumano među osjetljivim pojedinicima.

Od 2011. do 2017. godine cjepni obuhvati za sva cjepiva u Programu cijepljenja postupno su padali u Hrvatskoj, izvijestio je, i 2017. dosegnuli najnižu razinu u zadnjih dvadesetak godina. Prošle godine su se osjetno popravili cjepni obuhvati u odnosu na godinu prije što znači da je negativan trend prekinut, izvijestio je ovaj epidemiolog.