OTPORNA NA ANTIBIOTIKE

Epidemiju E. coli izazvao novi soj bakterije

02.06.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Smrtonosnu epidemiju Escherichije coli koja je počela u Njemačkoj i širi se diljem Europe izazvao je opasan novi soj bakterije, objavili su u četvrtak kineski znanstvenici koji su je analizirali, a prenose agencije

Po njihovim tvrdnjama, bakterija od koje je dosad umrlo 18 ljudi, a oboljelo više od 1500 u najmanje deset europskih zemalja, a vjeruje se da se nalazi na povrću, nosi gene koji je čine otpornom na nekoliko tipova antibiotika.

'Ova E. Coli novi je soj bakterije, veoma infektivan i toksičan', kažu znanstvenici iz južnokineskoga grada Shenzhena koji surađuju s njemačkim kolegama.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Aphaluck Bhatiasevi rekao je da WHO čeka dodatne podatke iz laboratorija. 'Do sada nije zabilježena epidemija toga soja', rekao je.

U trgovinskom ratu izazvanom epidemijom Rusija je zabranila uvoz svježeg povrća iz Europske unije, na što je odmah reagirala Europska komisija.

Moskva je već prije bila zabranila uvoz povrća iz Njemačke i Španjolske jer su njemačke vlasti zarazu bile pripisale španjolskim krastavcima. Poslije su i Nijemci odustali od te tvrdnje i ispričali se Španjolcima.

Genadij Oniščenko, voditelj ruske agencije za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, kaže da smrtni slučajevi 'pokazuju kako hvaljeni europski sanitarni propisi, koje je i Rusija prisiljena usvojiti, ne funcioniraju'.