ELIZEJSKA PALAČA POTVRDILA

Francuski predsjednik Macron pozitivan na koronavirus

17.12.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivan je na koronavirus, priopćeno je iz Elizejske palače, a prenosi agencija AFP

U kratkoj izjavi iz Elizejske palače stoji tek da se francuski predsjednik testirao 'čim je osjetio simptome', no ne navodi se jesu li simptomi blagi ili teži. Macron će se izolirati na tjedan dana i nastavit će obavljati svoje aktivnosti na daljinu, priopćeno je.

Le Figaro javlja da se Macron više puta testirao od početka epidemije, no ovo je prvi put da je pozitivan. Macronova supruga Brigitte u karanteni je već od ranije jer je bila u kontaktu s pozitivnom osobom.

Francuski premijer Jean Castex otišao je u samoizolaciju te otkazao sve predstojeće susrete, uključujući i posjet Libanu. Isto je postupio i španjolski premijer Pedro Sanchez, koji je u ponedjeljak ručao s Macronom.

Francuzi su u utorak pozvani na oprezne mjere ograničenja kretanja prije Božića da bi izbjegli novo razbuktavanje zaraze tijekom blagdana, kada restrikcije malo popuštaju, osim za sektore ugostiteljstva i kulture.

U utorak je Francuska službeno izašla iz druge karantene, a sada ju je zamijenio noćni policijski sat, od 20 do 6 sati.

Premijer Jean Castex nije bio optimističan u utorak i upozorio je da ne može jamčiti da će kafići, noćni klubovi i restorani moći početi raditi 20. siječnja, kao što je ranije bilo predviđeno, i objasnio da 'to ovisi o tome kako će proteći razdoblje blagdana, koje može pogodovati ubrzanom širenju virusa'.

  • +6
Koronavirus, Francuska Izvor: Profimedia / Autor: Elko Hirsch/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia