NAGOVARANJE BIRAČA

Ekstremna desnica okreće kampanju za referendum o britanskom izlasku iz EU-a

09.10.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Britanska desničarska stranka UKIP pokrenula je u petak kampanju s ciljem nagovaranja birača da na planiranom referendumu glasuju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije,uz obećanje čelnika UKIP-a Nigela Faragea kako će provoditi 'najširu kampanju u povijesti euroskepticizma', a britanski premijer David Cameron obećao je ponovne pregovore o uvjetima britanskog članstva u EU-u prije održavanja referenduma krajem 2017. godine

Cameron je odbio objaviti popis svojih zahtjeva, ali je rekao da će 'promjene u sustavu socijalne skrbi s ciljem ograničavanja migracija unutar EU-a biti prioritet' u pregovorima s drugim članicama Unije.

'Referendumom o EU-u dominirat će iskrena zabrinutost nad tim zašto smo mi 'Britanija bez granica' rekao je Farage, zastupnik u Europskom parlamentu i supredsjednik kluba zastupnika Europa slobode i Izravna demokracija.

'Ako pobijedimo na tom referendumu, tada ćemo, ali samo u tom slučaju, biti u stanju provesti migracijsku politiku koja neće omogućavati diskriminaciju u korist ljudi iz EU-a', rekao je Farage pristašama i novinarima u središtu Londona. 'Bit ćemo u mogućnosti ograničiti razinu migracije u Veliku Britaniju', dodao je.

Očekuje se da će biračima na referendumu biti postavljeno pitanje treba li Ujedinjeno Kraljevstvo ostati članica Europske unije ili je napustiti. UKIP je na parlamentarnim izborima u svibnju dobio 13 posto glasova, ali je zbog izbornog sustava osvojio samo jedno mjesto u parlamentu. Očekuje se da će brojne druge političke skupine pokrenuti vlastite kampanje.