NAPETOST RASTE

Eksplozije i neredi u Mitrovici

03.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

U Mitrovici na Kosovu su u noći na subotu odjeknule dvije eksplozije koje su izazvale veću štetu, a prilikom intervencije nakon eksplozija ozlijeđeno je šest srpskih vatrogasaca

Prema policijskim izvorima u Mitrovici, prvi se incident dogodio u petak kasno navečer kad je u blizini kafića 'Viva' aktivirana ručna bomba. U eksploziji nije bilo ozlijeđenih ali je oštećeno najmanje šest vozila parkiranih ispred lokala.

Ubrzo nakon toga u gradskoj četvrti Bošnjačkoj mahali zapaljen je jedan od lokala čiji je vlasnik kosovski Albanac. Kad su vatrogasci iza ponoći stigli u intervenciju, došlo je do eksplozije u kojoj je ozlijeđeno šest srpskih vatrogasaca koji su medicinski zbrinuti i izvan životne opasnosti.

Srpski izvori u Mitrovici javljaju da su nakon eksplozija u naselju Bošnjačka mahala, koje se nalazi neposredno uz liniju razdvajanja sjevernog, srpskog dijela Mitrovice od južnog albanskog dijela, izbili neredi u kojima su okupljeni građani napali ekipu Televizije Most i ozlijedili srpsku novinarku.

Ovo je u proteklih pet dana drugi ozbiljan incident u Mitrovici, nakon što su 30. prosinca u sjevernom dijelu Mitrovice dvojica kosovskih Albanaca nožem izbola šesnaestogodišnjeg srpskog mladića. Taj incident potaknuo je val nereda u gradu, u kojima je razbijeno desetak vozila i zapaljeno nekoliko albanskih lokala, ali napetost raste.

Stanje u Mitrovici i četvrti Bosanska mahala u subotu ujutro bilo je mirno, ali raspoređeni su pripadnici Kosovske policije, a grad od ponoći nadlijeće helikopter KFOR-a.