izbio požar

Eksplozija u japanskoj termoelektrani Taketoyo, obustavljen rad

31.01.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Požar je izbio u srijedu u termoelektrani Taketoyo u prefekturi Aichi u središnjem Japanu, priopćio je njezin vlasnik JERA, dodajući da su operacije u postrojenju obustavljene

Javna televizija NHK ranije je izvijestila da se čula eksplozija, a svjedoci su vidjeli crni dim koji se uzdizao iz termoelektrane. Iz kotlovnice termoelektrane izlazio je crni dim i gorio je transporter ugljena pokraj nje, objavio je NHK.

Vatrogasci su poslani na mjesto događaja nakon što su primili pozive svjedoka, rekao je Reutersu dužnosnik lokalne vatrogasne službe.

Elektranu vodi JERA, vodeće japansko komunalno poduzeće. JERA je priopćila da je oko 15.14 po lokalnom vremenu (07.14 po srednjoeuropskom), otkriven dim i vatra na transportnoj traci koja transportira gorivo u postrojenju.

Rad u objektu je ubrzo obustavljen, rekla je JERA, dodajući da nije bilo ozlijeđenih. Proizvodni kapacitet termoelektrane Taketoyo iznosi 1.070 MW, što je među najvećima u Japanu u smislu pojedinačne proizvodne jedinice, navodi JERA na web-stranici.

Termoelektrana se nalazi oko 40 kilometara južno od Nagoye, najvećeg grada u središnjem Japanu.