novi napad

Eksplozija u džamiji: Najmanje 50 mrtvih i deseci ranjenih u napadu u Afganistanu, strahuje se da je broj žrtava mnogo veći

08.10.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Bombaš samoubojica raznio se u petak u šijitskoj džamiji u sjeveroistočnoj afganistanskoj pokrajini Kunduz, ubivši najmanje 50 i ranivši desetke ljudi, objavio je UN o tom najgorem napadu od odlaska međunarodnih snaga

"Prvotne informacije ukazuju na više od 100 ubijenih ili ranjenih u samoubilačkom bombaškom napadu unutar džamije", objavila je na Twitteru misija UN-a u Afganistanu.

Lokalni i svjetski mediji pišu o još više desetaka ranjenih, dok video snimke pokazuju beživotna tijela u razrušenoj šijitskoj džamiji.

Šijiti su manjina u Afganistanu i često su meta progona.

Do eksplozije je došlo u petak tijekom molitve, a još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mudžahid napisao je na Twitteru da na mjesto događaja stiže specijalna jedinica mudžahedina, prenosi N1. Na društvenim mrežama pojavio se video leševa u džamiji u kojoj su molili pripadnici šijitske manjine te su vidljiva oštećenja u njoj.

Napad u Afganistanu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Eksplozija je zadnja u nizu napada, uključujući nedavni napad na džamiju u Kabulu, od kojih su odgovornost za neke preuzeli pripadnici Islamske države čiji su pripadnici suniti.

Napadi ukazuju na sigurnosne izazove za talibane koji su preuzeli vlast u zemlji u kolovozu, a od tada izvode napade protiv ćelija IS-a u Kabulu.

'Došlo je do eksplozije u džamiji naših šijitskih sunarodnjaka. Brojni su postali mučenici ili su ranjeni', napisao je na Twitteru glasnogovornik Mudžahid.