TIPURIĆEV TROŠKOVNIK

Ekonomski fakulteti pljačkaju diplomante

05.10.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Ekonomski fakultet u Zagrebu pretvorio se u trgovački centar. Studentima se prodaju nastavni planovi i programi za 75 kuna, uputnice za stručnu praksu po 10 kuna, izvod ocjena stoji četiri kune, dosje studenata 20 kuna, prijavnica za ispit dvije, a omotnica za prijavnicu čak četiri kune

ZAGREB/SPLIT - No sve je to sitniš u usporedbi s novcem koji Ekonomski fakultet svake godine zarađuje na svojim diplomantima kojima, što je protuzakonito, naplaćuje čak i naknadu za polaganje diplomskog ispita, piše Večernji list.

Cijena je prava sitnica – 500 ili 700 kuna – ovisno o tome na kojem studiju, sveučilišnom ili stručnom, student diplomira. Kad se tome pribroji još 440 kuna koliko od svakog diplomanta Ekonomija zaradi od naknada za svečanu promociju i kad se zna da je samo lani na tom fakultetu diplomiralo više od 1700 studenata, lako je izračunati da je fakultet, samo na diplomantima, zaradio gotovo dva milijuna kuna.

Večernjak piše da iz pouzdanih izvora doznaje kako su metode zarađivanja dekana Ekonomije Darka Tipurića na račun svojih studenata razljutile čelnike Sveučilišta, koji su mu prigovorili da je naplaćivanje naknade za polaganje diplomskog rada protuzakonito jer svaki student, što kaže i zdrava logika, ima pravo nakon pet ili šest godina studija diplomirati bez plaćanja ikakvih naknada. No dekana Tipurića takve opaske ipak nisu natjerale na ukidanje sporne naknade.

Naprotiv, kako tvrdi izvor Večernjaka koji je i sam bio na sjednici Senata na kojoj se Tipuriću predbacilo pljačkanje studenata, on je uvođenje takve odluke opravdao povećanim poslom 'teta u referadi'.

Lošu praksu dekana Tipurića odlučio je slijediti i Ekonomski fakultet u Splitu, koji svojim studentima 'naknadu troškova predaje i obrane diplomskog rada' naplaćuje čak 1025 kuna. Promocija im je, dakako, dodatna stavka i stoji 350 kuna, koliko, vjeruju na splitskoj Ekonomiji, stoji tiskanje diplome i organizacija promocije.

Zanimljivo, istu uslugu Arhitektonski fakultet svojim diplomantima naplaćuje samo 100 kuna, a na Agronomiji je cijena promocije 285 kuna.

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu istu uslugu naplaćuje 435 kuna, a Filozofski u Zagrebu 600 kuna.

Tom posvemašnjem šarenilu cijena rektori su odlučili stati na kraj te već neko vrijeme razmišljaju o uvođenju jedinstvene cijene svečanih promocija za sve fakultete.