UTJECAJ NA OKOLIŠ

Eko Kvarner traži veću transparentnost oko LNG terminala

26.11.2017 u 17:12

Bionic
Reading

Ekološka udruga Eko Kvarner uputila je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dopis kojim se upozorava da se postupak procjene utjecaja na okoliš predloženog projekta LNG terminala pored Omišlja na Krku provodi nedovoljno transparentno i uz bitno narušavanje, u sličnim postupcima već dosegnutih demokratskih standarda

Eko Kvarner navodi da je još 2004. godine, prilikom identičnog postupka za tada aktualni projekt 'Družba Adria' tadašnje ministarstvo okoliša uredno i na vrijeme obavještavalo najširu javnost o sjednicama stručnog povjerenstva za ocjenu studije. Uz to, navodi se, pri početka postupka javnost je obavišetena o članovima savjetodavnog stručnog povjerenstva. 

U slučaju LNG terminala kod Omišlja to nije slučaj, ističe Eko Kvarner, dodajući da se informacije o održanim sjednicama dobijaju naknadno, bez zapisnika i detaljnijih informacija, a članovi povjerenstva su nepoznati javnosti.

„Sve je to najbolje bilo vidljivo na javnom predstavljanju studije u Omišlju, na kojoj nije bio nitko iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike“, navodi udruga u dopisu, ocjenjujući taj izostanak skandaloznim. Na tom predstavljanju, nastavlja se, stručnjaci za pojedinačne segmente studije su jasno  ukazali i na njenu necjelovitost i na njenu netočnost, u mnogim dijelovima, s veoma jasnim argumentima.

Eko Kvarner stoga izražava sumnju u kvalitetu rada savjetodavnog stručnog povjerenstva, tvrdeći da je tako nekvalitetnu studiju uputilo u javnu raspravu. Naglašava i da su proteklog tjedna vijeće Općine Omišalj i skupština Primorsko-goranske županije jednoglasno izglasali odbijanje predloženog projekta LNG terminala. Postoji bojazan da će, unatoč jasno izraženom negativnom stavu lokalne zajednice i više nego dovoljno argumentiranim primjedbama na mnoge segmente studije, savjetodavno tijelo prihvatiti studiju, zbog već donesene političke odluke, stoji u dopisu udruge.

 Od ministarstva zahtijeva da objavi imena savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš te informacija iz kojih institucije oni dolaze i da na vrijeme najavi sljedeću sjednicu savjetodavnog stručnog povjerenstva i da se omogući javnosti nazočnost. Nadalje traži se da se rezultati glasovanja javno objave, i to za svakog člana povjerestva pojedinačno te da se objave svi zapisnici dosadašnjih sjednica povjerenstva.