UZORNA SOLIDARNOST

EK pohvalio Hrvatsku zbog slanja kanadera u BiH

08.08.2013 u 14:38

Bionic
Reading

Najnovija članica EU-a Hrvatska pokazala je solidarnost s BiH poslavši u pomoć dva kanadera koja su u srijedu gasila požar kod Jablanice u sjevernoj Hercegovini, objavila je četvrtak Europska komisija

'Europska suradnja u civilnoj zaštiti još jednom je dokazala svoju praktičnu vrijednost. Hrvatska, naša najnovija članica, pokazuje uzornu solidarnost sa svojim susjedom', izjavila je Kristalina Georgijeva, europska povjerenica za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije.

U priopćenju se navodi da su hrvatski kanaderi poslani na požarište, među ostalim, i zahvaljujući brzoj reakciji centra za izvanredna stanja Europske komisije.

'Moramo ostati budni - sezona šumskih požara u punom je jeku, a najveći su rizici na području jugoistočne Europe. Centar EK-a u stalnom je kontaktu sa zemljama u kojima je najveći rizik od izbijanja šumskih požara. Spremni smo ponuditi pomoć ako požari prevladaju nacionalne kapacitete' u gašenju, kazala je Georgijeva.

Dva hrvatska kanadera gasila su srijedu popodne požar kod Jablanice na temelju suglasnosti koju je na telefonskoj sjednici ranije tijekom dana dala hrvatska vlada, odgovorivši na taj način na zamolbu Vijeća ministara BiH.

Zahvaljujući pomoći hrvatskih kanadera požar kod Donje Jablanice u srijedu predvečer je stavljen pod kontrolu, ali je u četvrtak ponovo zaprijetio. Bosanskohercegovački mediji javljaju da će stoga ponovo biti zatražena hrvatska pomoć.