POS POVEĆALOM

EK od Francuske očekuje konkretne mjere za Rome

22.08.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Europska komisija očekuje od Francuske 'konkretne mjere i precizne novčane iznose' za poboljšanje uvjeta života Roma, izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, prije sastanka o tom pitanju u Parizu

'Sada su potrebne konkretne mjere i precizni novčani iznosi', kazala je Reding u razgovoru za belgijski dnevnik Le Soir.

'Konkretna mjera, koju uostalom potiče Europska komisija, bila bi ukidanje 'prijelaznih mjera' koje ograničavaju pristup Rumunja i Bugara tržištu rada u Francuskoj. Ta bi mjera uputila snažan signal Romima koji dolaze iz tih zemalja', dodala je.

U Parizu se tijekom dana treba održati sastanak o Romima kojem će nazočiti premijer Jean-Marc Ayrault, a potaknut je uklanjanjima romskih kampova tijekom ljeta i njihovom deportacijom.

'Nezakoniti kampovi predstavljaju problem i nacionalne vlasti imaju razloga da im to bude u interesu. Udaljavanje Roma s teritorija nije međutim rješenje za taj problem: to je kratkoročna politika, bez trajnih učinaka. Prednost treba dati gospodarskoj i društvenoj integraciji', kazala je Reding.

Ta integracija je 'dužnost države domaćina jednako kao i države podrijetla. Govorimo o europskim građanima', kazala je.