DEVET MRTVIH TURAKA

Ehud Barak preuzeo odgovornost za napad na konvoj

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 10.08.2010 16:17
  • Objavljeno 10.08.2010 u 15:30
Palestina Izrael napad konvoj

Palestina Izrael napad konvoj

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Izraelski ministar obrane Ehud Barak danas je svjedočio pred komisijom Turkel koja istražuje odgovornost za smrt devetero turskih državljana tijekom operacije presretanja turskog konvoja Flotila slobode za Gazu te napad na brod Mavi Marmara 31. svibnja i prihvatio je svu odgovornost zbog prekoračenja u uporabi sile

Jučer je premijer Benjamin Netanyahu bio prebacio odgovornost na ministra obrane kazavši da je on, kao premijer, samo dao naredbu o presretanju konvoja i da je sve ostalo bila odgovornost Ehuda Baraka.

Izrael je osnovao ovo istražno povjerenstvo zbog međunarodnog pritiska i oštrih kritika koje su uslijedile nakon operacije koja je također dovela do omekšavanja stroge blokade koju Izrael vrši nad pojasom Gaze od ljeta 2007.

Prošlog tjedna Izrael je najavio da će surađivati i u istrazi koju promovira glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Na čelu te komisije je bivši premijer Novog Zelanda Geoffrey Palmer, a pomaže mu i bivši predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe.

Međutim, Izrael je odbio dati svoju podršku istraživanjima koje promiče Vijeće UN-a za ljudska prava, jer komisiju, koja je imenovana u lipnju da istraži moguća kršenja ljudskih prava počinjena tijekom napada na konvoj, smatra pristranom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi