FINANCIAL TIMES

Egzotične žene u vrhu svjetskog biznisa

18.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Stručni žiri Financial Timesa sastavio je godišnju listu 50 najuspješnijih žena u poslovnom svijetu. Prvo mjesto zauzela je Indijka Indra Nooyi (55), koja je na čelu PepsiCo. Na drugome je mjestu Amerikanka Andrea Jung, kći kineskih imigranata, koja je posljednjih 11 godina na čelu kozmetičke tvrtke Avon. Treću poziciju drži Guler Sabanci, menadžerica turskog holdinga Sabanci Group

Indra Nooyi jedna je od najuspješnijih osoba u poslovnom svijetu uopće. Godine 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010. bila je na prvom mjestu Fortuneove liste 50 najmoćnijih žena, a 2010. zasjela je na šesto mjesto Forbesove liste stotinu najmoćnijih žena svijeta.

Na čelu PepsiCo nalazi se od 2006. Rođena je u Indiji, gdje je završila diplomski studij. Dvije je godine radila za Johnson & Johnson, prije nego što je odlučila otići preko oceana.
'Sve što sam imala bilo je 500 dolara i stipendija Yalea.' U SAD je stigla 1978. Nooyi ističe kako je snažan utjecaj na nju imao njezin djed koji joj je dao važne savjete o životu i poslu.

Nakon završenog postdiplomskog studija na Yaleu, Nooyi se pridružila jednoj konzultantskoj grupi u Bostonu, nakon šest godina prešla je u Motorolu, zatim u jednu švicarsko-švedsku tvrtku, da bi naposljetku 1994. došla u PepsiCo.

Danas je Indra Nooyi izvršna direktorica PepsiCO, koja pod sobom ima 185.000 zaposlenih u gotovo 200 zemalja, s godišnjim prihodom od 39 milijardi dolara. Financial Timesu izjavila je kako se svaki dan iznova pita je li zaista zaslužila biti izvršna direktorica tako uspješne tvrtke kao što je PepsiCo.

Druga je na listi Amerikanka kineskog porijekla Andrea Jung, kći kineskih imigranata, koja je počela kao prodavačica odjeće, da bi se polako uspinjala na korporativnoj ljestvici. Danas je direktorica Avon Productsa. Diplomirala je na Princetonu.

Jung ističe kako je najveće tržište, tržište žena. Upravo zato smatra da ogromni potencijali leže na Bliskom istoku, u Indiji i Africi. Turska i JAR dva su najbrže rastuća tržišta Avona. Otkada je Jung na čelu Avona, vrijednost tvrtke narasla je s četiri na više od deset milijardi dolara, a broj zastupnika njihove izravne prodaje s deset na 75 milijuna diljem svijeta.

'Porijeklom sam Kineskinja, a mi nikada ne odustajemo', izjavila je Andrea Jung i dodala kako je recesija samo izgovor za nesposobne.

Guler Sabanci iz Turske drži treću poziciju na listi Financial Timesa. Sabanci upravlja obiteljskom tvrtkom Sabanci Group, koja je ujedno i jedna od najvećih turskih tvrtki. Osim što je na čelu tvrtke, Guler Sabanci ima vrlo važnu ulogu u političkom, kulturnom i društvenom životu Turske.

Sredinom prošloga stoljeća, njezin je djed osnovao malu tvrtku u Anatoliji, koja je na kraju prerasla u poslovno carstvo koje se bavi velikim brojem djelatnosti. Zanimljivo je da Guler Sabanci sponzorira i Ferrarijev tim Formule 1.

'U poslu moraš biti brz i fleksibilan, jer je neizvjesnost jedino što je izvjesno u životu', kaže Sabanci.