STOTINE PROSVJEDUJU

Egipćani ustali protiv vjerskih sukoba

11.03.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Više stotina Egipćana s križevima i Kuranima u rukama okupilo se u petak na trgu Tahriru u Kairu osuđujući sukobe muslimana i kršćana u kojima je u utorak navečer najmanje 13 osoba izgubilo život

'Muslimani i kršćani su jedno', uzvikivali su prosvjednici, među kojima su neki nosili zastave, a drugi transparente na kojima su križ i polumjesec bili isprepleteni.

'Koalicija revolucionarne mladeži' što okuplja egipatsku mladež koja je pokrenula pobunu protiv režima Hosnija Mubaraka, svrgnutog 11. veljače, pozvala je preko Facebooka na 'mirno' okupljanje za 'nacionalno jedinstvo'.

Svrha je tog skupa, koji se održava na mjestu što je simbol narodne pobune, 'naglasiti jedinstvo među Egipćanima' i upozoriti da će 'egipatski narod spriječiti svaki pokušaj izazivanja nesloge i kaosa', ističe koalicija.

Trinaest osoba je poginulo u utorak navečer u sukobima kršćana i muslimana u siromašnoj četvrti Mokatamu na istoku Kaira, gdje se okupio veći broj kršćana prosvjedujući protiv paljenja crkve Al Šahidena.

Crkva je zapaljena 5. ožujka u sukobima koji su izbili zbog ljubavne veze kršćanina i muslimanke.

Egipatski kršćani, pripadnici Koptske crkve, okupljaju se već nekoliko dana ispred zgrade televizije u Kairu, tražeći obnovu crkve. Njihovo izaslanstvo u četvrtak je primio vojni vrh, zadužen za obavljanje tekućih poslova u zemlji nakon Mubarakova pada.

U srijedu su se na Tahriru sukobili pristaše svrgnutog predsjednika naoružani noževima i palicama i prodemokratski orijentirani prosvjednici, što svjedoči o teškoj političkoj tranziciji u zemlji.