sameh šukri

Egipatski šef diplomacije: O upravljanju Gazom moraju odlučivati Palestinci

07.12.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Egipat želi da Gazom vlada palestinska samouprava, no prerano je za raspravu o pojedinostima o budućnosti enklave, rekao je u četvrtak egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri u Washingtonu uoči sastanka šefova diplomacija arapskih zemalja i američkog kolege Antonyja Blinkena u petak

Washington se zalaže za to da se arapski susjedi Izraela uključe u pregovore o tome kako će se upravljati Gaze ako Tel Aviv uspije uništiti palestinsku islamističku organizaciju Hamas, koja enklavom vlada od 2005.

Izrael je započeo zračne i kopnene vojne operacije u Gazi nakon što su Hamasovi militanti upali na jug Izraela, gdje su ubili 1200 ljudi i odveli 240 talaca 7. listopada.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šukri je, ponavljajući pozive arapskih vođa na trenutno primirje, rekao da o upravljanju Gazom mora odlučivati palestinski narod.

Palestinska samouprava i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) su legitimni predstavnici palestinskog naroda i "trebalo bi im dati mogućnost da upravljaju Zapadnom obalom i Gazom", izjavio je Šukri tijekom događaja u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Prerano je za raspravu o pojedinostima budućeg upravljanja Gazom jer je ishod izraelske vojne kampanje neizvjestan, rekao je.

"Mislim da moramo pričekati i vidjeti što će biti posljedice ove vojne operacije i uvjete u Gazi i zatim se posvetiti političkim odnosima", dodao je Šukri.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Šukri je rekao da bi primjereni odgovor međunarodne zajednice bio najprije pozvati na prestanak borbi, a zatim tražiti političko rješenje sukoba, što predstavlja neizravnu kritiku Washingtonovog odbijanja poziva na primirje.

"Volio bih da sam vidio primirje jučer, zapravo prije 60 dana", izjavio je Šukri.