ŠEF DIPLOMACIJE POTVRDIO

Egipatska vojska bi mogla intervenirati?

Egipatska vojska i prosvjednici

Egipatska vojska i prosvjednici

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Egipatska vojska mogla bi djelovati kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost u slučaju da "pustolovi" pokušaju preuzeti vlast, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova u srijedu, očigledno misleći na prosvjednike koji nastoje reorganizirati vladajući sustav

"Moramo očuvati ustav čak i ako se mijenja, jer će to zaštiti zemlju od pokušaja nekih pustolova da preuzmu vlast i nadziru proces tranzicije", rekao je ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit.

"Oružane snage bi bile primorane braniti ustav i egipatsku nacionalnu sigurnost... i našli bi se u krajnje ozbiljnoj situaciji", rekao je.

Vojsci je zapovijeđeno da izađe na ulice 28. siječnja kada je policija izgubila nadzor nad ulicama koje se zauzeli prosvjednici tražeći da predsjednik Hosni Mubarak odstupi s dužnosti.

Ministar je izjave dao u razgovoru za televiziju Al Arabiya a prenijela ih je agencija MENA. Predsjednik Mubarak je ovlastio svog potpredsjednika Omara Suleimana da počne razgovore s oporbenim skupinama o političkim reformama. Reforme bi uključivale izmjene ustava kako bi se ublažili zahtjevi kandidature za predsjednika, ograničio broj predsjedničkih mandata te druge političke promjene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi