ANALITIČARI O NOVIM INVESTICIJAMA

'Efekti novih Vladinih projekata neće biti vidljivi 2011.'

21.01.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Nakon što je premijerka Jadranka Kosor jučer uz puno pompe najavila novi val velikih investicijskih projekata, počele su pristizati prve analize i stručne procjene takvih projekata

Kako javlja Reuters, Vlada će za financiranje najavljenih projekata zatražiti pomoć privatnih ulagača jer ih sama ne može financirati. Uskoro se očekuju prvi tenderi za najavljene projekte teške 6,4 milijarde kuna.

Analitičari s kojima je razgovarao Reuters smatraju da su novi veliki projekti dobrodošli, ali njihov učinak na gospodarski rast neće biti vidljiv još dugo nakon 2011. godine te da rast BDP-a ove godine gotovo sigurno neće premašiti predviđenih 1,5 posto.

'Osobna potrošnja ima puno veći učinak na gospodarski rast, a ona je i dalje na niskim razinama. Ove investicije imat će puno dugoročniji efekt', rekla je za Reuters Ivana Jurić, analitičarka RBA.

Jurić je dodala da će za neke od najavljenih velikih projekata Vlada sigurno potražiti sredstva izvan granica Hrvatske.

'U investicijskim krugovima u svijetu postoji dovoljno sredstava, ali projekti moraju biti pažljivo pripremljeni i tek tada će ulagači doći. Predviđamo da će direktna vanjska ulaganja porasti nekih 60 posto u odnosu na 2010. godinu', rekla je Jurić.