broj zaraženih na maksimumu

ECDC objavio novu kartu: Hrvatska i dalje među najgorima u Europi

11.11.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu kartu prema kojoj je Hrvatska cijela ostala tamnocrvena, a teško je stanje i u većem dijelu Europe

Susjedna Slovenija također je cijela tamnocrvena i vlada zabrinutost da će se popuniti svi bolnički kapaciteti.

Tamnocrvenom bojom obojena je i cijela Rumunjska, kao i baltičke zemlje, Austrija i Belgija, koja ima visok stupanj cijepljenosti. Gotovo cijele u tamnocrvenom su Mađarska, Grčka i Nizozemska, u kojoj se zaziva prvi lockdown nakon ljeta u Europi.

Situacija se rapidno pogoršava i u Njemačkoj te je u četvrtak imala rekordan broj novih infekcija koronavirusom, s 50.196 novih slučajeva u 24 sata, što je znak snage ovog vala epidemije koji pogađa zemlju, objavio je Institut Robert Koch.

Stanje je trenutno najbolje u Francuskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, zemljama koje su najvećim dijelom u narančastom, a Španjolska i Italija imaju čak i zelene oaze.

  • +5
Gužva na cijepljenju protiv covida u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja ona su u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ