IZ SRPSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA

Džakula najavio predsjedničku kandidaturu

09.10.2009 u 12:28

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula najavio je danas da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, a objasnio je da mu je cilj homogenizirati biračko tijelo srpske nacionalne manjine

'Sazrelo je vrijeme da najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj dade svog predsjedničkog kandidata i da se kroz tog kandidata homogenizira biračko tijelo koje je sada razasuto na SDP, HNS, pa čak i na HDZ, preko SDSS-a', rekao je Džakula na konferenciji za novinare, na kojoj se predstavio kao predsjednički kandidat Demokratske partije Srba (DPS), Srpske narodne stranke (SNS) i Nove srpske stranke (NSS).

Podsjetio je da su tri stranke u procesu ujedinjenja, od kojega ih, kaže dijeli još samo nekoliko tehničkih detalja. Kao osnovne značajke svog programa Džakula je naveo demokratizaciju i ujednačen razvoj Hrvatske. Zalaže se za dosljednu primjenu zakona, posebno Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ekonomski razvoj ratom poharanih područja i stvaranje preduvjeta za povratak izbjeglog stanovništva.

'Ta su područja doživjela najtežu demografsku i ekonomsku devastaciju, a u njima danas živi samo polovica predratnog stanovništva i postoji tek trećina predratnih radnih mjesta', upozorio je Džakula. Drži da velike stranke nisu pokazale interes za te probleme, a da se manjinske stranke koje su ušle u vlast ponašaju kao da su samim time ostvarile svoje ciljeve.

Najavljuje je da će kroz predsjedničku kampanju velike stranke upozoravati na težak položaj svih koji žive na ratom poharanim područjima, Hrvata iz Hrvatske, naseljenih Hrvata iz BiH i Srba, koji su, kaže, u najtežoj situaciji, jer ne mogu ostvariti svoja prava.

Džakula tvrdi i da političke stranke građane drže u vazalskom položaju, u kojem im radna mjesta ovise o pripadnosti strankama te da se poslovi i na državnoj i na lokalnoj razini dodjeljuju isključivo po političkim kriterijima.

Naglasio je i važnost gospodarske suradnje u regiji, najavivši da će se zalagati za 'prekograničnu suradnju sa Srbijom, BiH i Republikom Srpskom'. Dodao je da će podršku svom programu tražiti od svih građana Hrvatske, od srpske zajednice, pa i od SDSS-a, ako ne istaknu vlastitog predsjedničkog kandidata.