METE NAPADAČA

Dvojica muškaraca u Zagrebu na ulici prišla ženi i otela joj novčanik; policija ima niz savjeta kako se zaštititi

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 17.06.2020 13:55
  • Objavljeno 17.06.2020 u 12:02
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Zagrebačka policija izvijestila je o slučaju koji se jučer odigrao u zagrebačkoj Dubravi te su ujedno iskoristili priliku da građanima udijele i nekoliko savjeta

Jučer, 16. lipnja oko 16.45 sati u Dubravi, na raskrižju Grižanske i Rudolfa Kolaka, dvojica su nepoznatih počinitelja prišla 59-godšnjakinji te joj iz torbe otuđili novčanik s dokumentima i novcem. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna.

Otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena "prigoda" odnosno situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela. Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u "slučajnog prolaznika", a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči, te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti.

Obično se odvaže naglo i neprimjetno približiti na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanju nakita ili drskoj krađi nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg. Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan, tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom. Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja.  

Bitni čimbenik počinjenja jest iznenađenje, te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.   Riječ je o tipično „velegradskom deliktu“ koji se uobičajeno čini na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta, pa do javnih wc-a, kolodvora, podzemnih garaža…    

Kako spriječiti onu vrstu napada:  

  • pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala
  • hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere
  • pokušajte preventivno promišljati o tome da li bi mogli biti moguća meta napadača
  • u slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju