na slobodi

Dvojac koji se iživljavao nad 19-godišnjakom, pušten iz pritvora nakon podizanja optužnice. Žrtvi ne smiju prići

24.09.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog iznude protiv 19-godišnjeg B. K. i 17- godišnjeg maloljetnika, mladih Kaštelana koji su bili glavni akteri snimke koja se priširila društvenim mrežama krajem kolovoza, a na kojoj se vidi kako se brutalno iživljavaju nad 19-godišnjakom udarajući ga rukama i nogama po glavi i tijelu.

Tereti ih se, javlja Slobodna Dalmacija da su 22. kolovoza oko 10.30 sati u dvorištu Crkve Bezgrešnog začeća od 19-godišnjaka tražili da im preda dvije tisuće kuna te su ga više puta udarali šakama i nogama po tijelu. Kako bi ga zastrašio, B.K. mu je rekao da će ga "ugasiti" ako mu ne donese novac u roku dva dana, pa je žrtva rekla da će im dati novac.

Tražio je od oca da maloljetnom zlostavljaču da skuter vrijedan najmanje dvije tisuće kuna umjesto novca, što je ovaj i napravio dva dana poslije nakon što su napravili kupoprodajni ugovor te je dao skuter 17-godišnjaku. Osim toga, po optužnici, B.K. je od žrtve tražio dodatnih 500 kuna, no ovaj mu je dao samo 300 kuna.

Obojica mladića nalazila su se u istražnom zatvoru od 31. kolovoza kada ih je, na prijedlog ODO-a, zatvorio sudac istrage Županijskog suda u Splitu. Stariji mladić tada je priznao sve za što ga se tereti te mu je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela dok se mlađi nasilnik branio šutnjom, pa je iza rešetaka na Bilicama završio i zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ometati istragu.

Obojica su se tada rasplakali i na ispitivanju na ODO-u, ali i pred sucem istrage. Iako je, nakon podizanja optužnice, ODO Split tražilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti djelo, doznaje se da je taj zahtjev odbijen te su mladići pušteni s Bilica na slobodu.

Umjesto istražnog zatvora određene su im mjere opreza i to javljanje nadležnoj policijskoj postaji svakog tjedna te zabrana približavanja i uspostavljanja kontakta sa žrtvom. Da su izašli na slobodu potvrdio je Slobodnoj Dalmaciiji odvjetnik Marijo Vuković koji zastupa maloljetnika, no nije želio govoriti o detaljima postupka.