ŽIVOT NAKON CRKVE

Dvije bivše katoličke redovnice sklopile civilno partnerstvo

28.09.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Dvije bivše katoličke redovnice sklopile su u srijedu civilno partnerstvo pošto su odlučile istupiti iz reda jer su se zaljubile na hodočašću, objavio je gradonačelnik koji je vodio obred vjenčanja u gradu Pinerolo na sjeverozapadu Italije

Luca Salvai, gradonačlenik Pinerola, 50-ak kilometara od Torina, objasnio je da je obred bio zakazan za četvrtak, ali je pomaknut za jedan dan kako bi se sačuvala privatnost para pošto je u javnost procurila vijest pa su željeli izbjeći medije.

U srijedu je talijanski dnevni list La Stampa opisao partnerice kao dvije bivše časne sestre iz franjevačkog reda, obje u dobi od 44 godine, koje su se upoznale na hodočašću.

Dnevnik navodi da je jedna od njih Isabel iz Latinske Amerike, a druga Federica iz Italije.

"Bog želi da ljudi budu sretni i otvoreno žive svoj ljubavni život", citira list riječi bivše časne Isabele, dok je Federica dodala "Pozivamo našu Crkvu da prihvati ljude koji se vole".

La Stampa piše da Franco Barbero,
svećenik otpušten iz crkvene službe 2003. jer je podržao istospolni brak, treba blagosloviti zajednicu Isabele i Federice u neslužbenu vjerskom obredu i da je to već do danas učinio za 19 istospolnih parova.

Italija je legalizirana istospolno partnerstvo u 2016., nakon godina rasprava i snažnog protivljenja vatikanske hijerarhije. Ta zemlja u kojoj se većina stanovnika izjašnjava katolicima, bila je poseljdnja država zapadne Europe koja je donijela tu reformu.