SMRT NA AERODROMU

Dvije agentice otrovale Kim Jong-unovog polubrata

14.02.2017 u 15:38

Bionic
Reading

Polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una ubijen je sinoć u atentatu u Maleziji. Kako javljaju malezijski mediji, Kim Jong-nama ubile su dvije sjevernokorejske operativke otrovavši ga na aerodromu u Kuala Lumpuru

Malezijska policija priopćila je jutros da je na putu od aerodroma do bolnice uslijed trovanja preminuo neidentificirani sjevernokorejski državljanin, a nešto kasnije stigla je potvrda toga da se radi o 45-godišnjem polubratu sjevernokorejskog čelnika te da se intenzivno traga za njegovim ubojicama.

Ubijeni Kim Jong-nam trebao je naslijediti svojeg oca Kim Jong-ila, no ostao je bez čelne pozicije nakon što je pokušao ući u Japan koristeći krivotvorenu putovnicu Dominikanske Republike. Oca je dodatno razbjesnilo to što je nakanio posjetiti Disneyjev zabavni centar u Tokiju, nakon čega mu je zabranio povratak u Pjongjang.

Kim Jong-nam, rođen u izvanbračnoj vezi Dragog Vođe i njegove ljubavnice Song Hye-rim, od 2014. godine u stalnom je bijegu od sjevernokorejskih agenata koji su ga u nekoliko navrata pokušali ubiti zbog njegovih učestalih kritika spram režima u Sjevernoj Koreji.

U jednom od pokušaja atentata u Makau Kim Jong-nam izbjegao je smrt nakon što je njegov tjelohranitelj u pucnjavi ubio obučenog agenta kojeg je poslao upravo njegov otac.