PITANJE TREĆEG ENTITETA

Dva HDZ-a u BiH optužila Inzka za pristranost

07.11.2011 u 21:52

Bionic
Reading

Dva HDZ-a odbacila su u ponedjeljak tvrdnje visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka u njegovu izvješću Vijeću sigurnosti UN da se uspostavom Hrvatskoga narodnog sabora aktualizira pritisak na uspostavu trećeg entiteta u BiH te su ga optužili za pristranost

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota i glavni tajnik HDZ-a 1990. Veso Vegar rekli su za medije u Mostaru da Inzkovo izvješće nije neočekivano budući da je osobno nametnuo vladu Federacije BiH koju smatraju nelegalnom suspendirajući odluke središnjeg izbornog povjerenstva BiH i suda BiH koji su osporili taj izbor.

'Osnivanje HNS-a nije pritisak za osnivanje trećeg entiteta, nego legitimno organiziranje hrvatskog naroda kako bi se ostvarila ravnopravnost Hrvata u BiH. Kako bi se to ostvarilo pozivamo Inzka da poništi svoju odluku i prizna kako je federalna vlada neustavna i nezakonita', rekao je Vegar.

Dodao je kako je njegovo izvješće koje se odnosi na Hrvate u BiH nekorektno.

Glasnogovornik Relota je pak ustvrdio da HNS neće vući radikalne poteze, optužujući međunarodnu upravu i bošnjačku politiku za krizu u zemlji.

'I to je jedan u nizu pokazatelja neodgovornosti visokog predstavnika, koji je nametnuo nelegalnu vlast. Izgleda da su brojni razočarani što nismo vukli radikalne poteze kako bi mogli ponovno uputiti tenkove i policiju', rekao je Relota.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je političko stanje u BiH nestabilno optužujući vlasti Republike Srpske da nisu odustale od prijetnje provedbom referenduma o odcjepljenju tog entiteta od BiH te da dva HDZ-a pokušavaju nametnuti razgovore o trećem entitetu u BiH, a kao dokaz za to navodi uspostavu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS).