zmijoliki gušteri

Dva blavora 'okupirala' splitsku bolnicu i izazvala paniku

  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 14:24
  • Objavljeno 07.12.2017 u 13:44
Blavori narastu do metra

Blavori narastu do metra

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Dva nepozvana gosta u obliku blavora 'okupirala' su u četvrtak Klinički bolnički centar na Firulama

Kako piše Slobodna Dalmacija, ova zmijolika vrsta guštera pojavila se u bolnici tijekom izmjene prozora koja je obavljena za vrijeme KBC-ove energetske obnove.

Neslužbeno se doznaje da se jedan blavor pojavio u Jedinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje, dok je drugi dogmizao do Odjela fizikalne terapije.

Oba guštera vidjelo je bolničko osoblje koje je prijavilo nadležnima posjete neželjenih gostiju.  

'Tu su neugodnost odmah riješile nadležne službe, ali kako su gušteri ušli u bolničke prostore, to doista nitko ne zna', potvrdio je Ivo Jurić, ravnatelj najveće dalmatinske zdravstvene institucije.

Osim guštera, koji su ipak rijetki gosti na nižim katovima i u podrumu bolničkih objekata što su dijelom okruženi zemljanim i još uvijek neizgrađenim površinama, znatno češće se mogu primijetiti glodavci, konkretno miševi i štakori.

Blavor je krupni zmijoliki gušter žućkasto-smeđe boje koji naraste i do metra.

Vrlo je brz i pokretljiv i teško ga je pratiti. Najčešće se hrani guštericama, sitnim toplokrvnim životinjama, osobito miševima, ptičjim jajima, puževima, skakavcima i ostalim kukcima, a ponekad i zmijama. Ljudi se bezrazložno boje blavora, iako je vrlo korisna životinja koja svojim izgledom podsjeća na zmiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • jozomafiozzo.

    08.12.2017 08:55

    Hehehe.... takva je " zmijurina" domaća životinja u jednom mjestu na moru, dug je stvarno oko 130-140 cm, a mještani ga brane i upozoravaju da ga se ne ubija... navikneš se kad si upoznat... nije da baš ljubim zmije, ali ih se ni ne plašim panično....

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi