FERDELJI O SVOJOJ SMJENI

'Dužnost mi je bila ukazati na probleme'

28.01.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Zamjenik Ministra prometa Vladimir Ferdelji izletio je iz fotelje na Markovom trgu u rekordnom roku (prvih mjesec dana), i to zato što je očito dobro nagazio na žulj šefu Vlade Zoranu Milanoviću, izjavom u Globusu da 'ovoj Vladi nedostaje hrabrosti', što mu ovaj nije mogao oprostiti. Milanovića, tvrdi Ferdelji, u ovih mjesec dana nije niti susreo, a o razrješenju s dužnosti je doznao posredno

U 'Intervjuu tjedna' na Radiju 101, Ferdelji je pokušao objasniti što se zapravo dogodilo, odnosno dati svoje viđenje o razrješenju s dužnosti koje ga je snašlo u tako kratkom roku, i to zbog jedne jedine izjave.

'Na kraju krajeva', branio se Ferdelji, 'izjava nije bila ni skandalozna ni razarajuća, nego sasvim legitimna izjava nekog tko je pozvan sudjelovati u radu Vlade. Ne samo da mislim da nisam pogriješio, već mislim da mi je i dužnost bila konkretno ukazati na probleme i beskompromisno se uhvatiti u koštac sa situacijom u kojoj se nalazimo i krenuti u promjene koje je ova vlast i najavila', rekao je za 101-icu Ferdelji, priznavši da se prilično iznenadio ovakvom reakcijom s vrha.

Ferdelji, čovjek koji se dosad još nije bavio politikom već se dugi niz godina vrlo uspješno bavi menadžerskim poslovima (na što se hrvatskom građaninu često sumnjičavo izvije obrva), prema vlastitim riječima, žrtva je neiskustva u društvenoj igri koja se zove politika i nije navikao na ovakav stegovni mehanizam koji sadržaju konstruktivne kritike pretpostavlja lojalnost.

O nju se Ferdelji nespretno ogriješio misleći valjda da državni poslovi funkcioniraju po zakonima biznisa, čime se dosad bavio.

'Osnovna stvar koju ja u biti zagovaram, i kada se zaviri iza bombastičnih medijskih naslova u sadržaj onoga što sam rekao, jest moja kritika, ili prijedlog, potpune i temeljite reforme državne uprave koja je u katastrofalnom stanju. Po mom mišljenju, imamo potpuno arhaičnu upravu, tromu i neefikasnu, i svoj posao, a to je punjenje državnog budžeta upravljanjem prirodnim i tehnološkim resursima države niti obavlja kako treba, niti će ga ubrzo početi obavljati ustrojena ovako kako je ustrojena', rekao je Ferdelji, dodavši da izražavanjem tog stava ni u primisli nije imao napad na Vladu, ili 'pucanje na vlastiti gol', kako je njegovu izjavu prokomentirao predsjednik države Ivo Josipović, već dati svoje mišljenje na koje je, kako kaže, mislio da ima pravo, ali da očito nije dobro shvatio pojam obavljanja svoje funkcije.

Jednu stvar na koju Ferdelji kao izabrani zastupnik, sada razriješen dužnosti, ima pravo, jest primati zastupničku plaću idućih pola godine. Upravo zbog toga, tvrdi, nije dao ostavku već je pustio da ga razriješe dužnosti, da se u medijima, koji su po njemu i inscenirali cijelu priču, ne bi pojavila spekulacija kako je dao ostavku da bi se dokopao šestomjesečne plaće.

'Ne pada mi na pamet uzeti te novce, i to poručujem svima. Građanima, onima koji su me izabrali, na ovu poziciju postavili i onima koji su me s nje smijenili', mirno je zaključio Ferdelji, dodavši da se planira vratiti svojem pozivu menadžera, i to jako brzo.

Ferdelji se u intervjuu za 101-icu dotakao i ministra Komadine, izjavivši da ga izuzetno poštuje te da je upravo on jedan od glavnih razloga što je uopće pristupio u Ministarstvo prometa. Vezano uz cijeli slučaj Ferdeljijevog izbacivanja iz Ministarstva čule su se i izjave tipa da je umjesto njega za njegov istup trebao 'platiti' baš ministar Komadina, što je Ferdelji komentirao kao nonsens.

'Da se razumijemo, ova Vlada u svojih mjesec dana nije i ne može biti kriva za stanje koje je zatekla, ali smjer kojim je krenula po meni nije dobar i ja sam to rekao – i, evo, ekspeditivno sam smijenen. Bilo bi dobro kad bi tako radili i s onima koji su naštetili i Vladi i društvu ne samo izjavama nego konkretnim (ne)djelima', zaključio je na kraju intervjua Ferdelji, još jednom upozorivši da je restrukturiranje državne uprave 'condicio sine qua non' napretku Hrvatske, potkrijepivši to podatkom da je preko polovice prirodnih resursa RH neiskorišteno, a da nema ni plana da se ti resursi stave u funkciju, ali i to da se s onima koji su u funkciji preloše i neorganizirano upravlja.