NASTAVLJA SE PRAVNA BITKA

Dužnici u francima pobijedili banke, ali djelomično

16.07.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Viši trgovački sud djelomično je potvrdio presudu suca Radovana Dobronića u tužbi korisnika kredita u švicarskim francima protiv banaka. Udruga Franak obavijestila je svoje članove da je pravna bitka za obeštećenje dužnika s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom djelomično završena

Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku.

Udruga Franak zadovoljna je dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio tužbenog zahtjeva te nastavlja pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF.

Udruga Franak odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj ima pravo u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu.

Sudac Dobronić početkom srpnja prošle godine presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.