STRUČNA ANALIZA

Đurović o Trumpu i Bidenu: Očekujem drukčiju situaciju uoči izbora

05.01.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Uoči 6. siječnja i godišnjice nereda na Capitol Hillu u Washingtonu, situaciju u SAD-u analizirao je za N1 Đivo Đurović, kolumnist Telegrama s njujorškom adresom

'Amerika se promijenila nakon 6. siječnja 2021, ali ne onoliko koliko smo se nadali – otvoreno je pitanje je li se Republikanska stranka pretvorila u organizaciju koja priznaje izbore samo ako na njima pobijedi', kaže Đurović. 'Biden trenutno ne stoji dobro, i ne mislim da su to lažirani podaci, ali treba imati na umu da demokratski birači trenutno nisu mobilizirani. Američka ekonomija dugo nije ovako dobro izgledala, diljem zemlje obnavlja se infrastruktura kroz dva njegova velika projekta, tako da očekujem drukčiju situaciju uoči izbora', naveo je Đurovć za N1.

S druge strane, Trump je suočen s odlukom dvije savezne države da mu se zabrani kandidatura zbog sudjelovanja u pobuni. Tako su odlučili Kolorado i Maine.

'Po pravdi boga njemu bi trebalo zabraniti sudjelovanje na izborima, ali imamo i dvije savezne države, u kojima su na vlasti demokrati, koje su odlučile suprotno. Ne vjerujem da bi to moglo zapečatiti Trumpovu političku karijeru iako bi to bio idealan način republikanskoj eliti da ga se riješi zauvijek. U konačnici će o tome morati odlučiti nekoliko ljudi, članovi Vrhovnog suda, a tamo većinu imaju oni koje je on postavio.'

  • +7
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

No Trump je suočen s nizom konkretnih sudskih procesa koji se ne odvijaju u njegovu korist. 'Realna je mogućnost da on bude prije izbora osuđen na zatvor, bilo doslovno, bilo u kućnom pritvoru. No po američkim zakonima to ne znači da se ne može natjecati za predsjednika. Iako ostali kandidati na republikanskim predizborima priželjkuju taj scenarij, mislim da će prije Trump biti republikanski kandidat iz zatvora nego što će ga se stranka odreći', zaključio je Đurović.