BEZ IZBORA PREDSJEDNIKA

Bez oporbe konstituiran crnogorski parlament

07.11.2016 u 17:50

Bionic
Reading

Skupština Crne Gore konstituirana je u ponedjeljak na Cetinju, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) podnijela izvještaj o rezultatima parlamentarnih izbora

Prvoj sjednici nisu prisustvovali zastupnici oporbe - Demokratskog fronta, koalicije Ključ, Demokratske Crne Gore i Socijaldemokratske partije, a na sjednici se nije glasovalo o izboru predsjednika i potpredsjednika parlamenta.

Nekadašnja predsjednica općine Kotor, Marija Ćatović, koja je, kao najstarija zastupnica, predsjedavala sjednici, kazala je da je DIK podnio izvještaj o rezultatima za izbor zastupnika i time objavio da je započeo mandat novoizabranim zastupnicima.

Predsjednik DIK-a Budimir Šaranović podnio je izvještaj DIK-a o rezultatima izbora i poručio da je zadovoljan preliminarnom ocjenom međunarodne promatračke misije ODIHR i parlamentarnih skupština OESS-a i Vijeća Europe da su izbori održani uz poštivanje osnovnih sloboda, a da je izborni dan protekao mirno.

Prema rezultatima izbora održanih 16. listopada, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ devet, Demokrati osam, Socijaldemokratska partija četiri mandata.

Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imat će po dva, a koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa po jednog zastupnika.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarat će u srijedu s predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u parlamentu radi predlaganja mandatara za sastav nove vlade.

Đukanovićev DPS je već za mandatara predložio Duška Markovića, dosadašnjeg potpredsjednika vlade.