HRW UPOZORAVA

Duhan beru 10-godišnji robovi

16.07.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Izvješće Human Rights Watcha donosi šokantnu priču o desetogodišnjoj djeci koja u ropskim uvjetima i po 13 sati dnevno na kazahstanskim farmama beru duhan za prodaju Philipu Morrisu, piše jutarnji.hr

Ta je organizacija lani pristupila Philipu Morrisu da zajedno iznađu mjere za prekidanje takve loše prakse, no kompanija dogovoreno nije i primijenila.

U najgorem su položaju sezonski radnici koji u Kazahstan dolaze iz bivših sovjetskih republika poput Kirgistana i Uzbekistana, a često i cijele obitelji završavaju u ropstvu.

Stručnjaci su ipak najviše zabrinuti za djecu, jer se rad u poljima duhana smatra jednom od najgorih vrsta dječjeg rada budući da berači duhana tijekom samo jednog radnog dana mogu biti izloženi količini nikotina koja se nalazi u 36 cigareta prosječne jačine.

Povrh svega, nikotin iz listova može se apsorbirati kroz kožu, pa postoji rizik od tzv. bolesti zelenog duhana čiji su simptomi mučnina, povraćanje, glavobolja, općenita slabost i vrtoglavica, pri čemu je rizik posebice visok za djecu.