godinama ništa

Dugoraćani traže sanaciju Tvornice Dalmacija Dugi Rat

10.09.2021 u 17:01

Bionic
Reading

Sto pedeset stanovnika Dugog Rata pozvalo je državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad, izvijestio je u petak priopćenjem načelnik te općine Tonči Bauk pošto je sinoć u toj općini o tome održan okrugli stol

Poziv su uputili s okruglog stola koji je sinoć u središtu mjesta okupio mnoge stručnjake, od stručnjaka vezanih za pravo i okoliš, do onih za turizam, arhitekturu i urbanizam.

Građanska inicijativa ZA Tvornicu Dugi Rat upozorila je da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike. Takva troska nastala je nelegalnim radnjama tvrtke Projekt uvale. Tvrtka, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe kako je odlukom Vlade 2017. godine naložena prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki te da se građani, stručnjaci i lokalna vlast tome oštro protive.

Pravnice udruge Sunce Ivana Krstulović Baković i Hajdi Biuk te inženjerka Blanka Rakuljić izvijestile su građane da je od 2019. godine ovlaštenik sanacije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

"Privatno vlasništvo nad lokalitetom ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije. Općina može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju od 2021. do 2027.", istaknula je stručnjakinja za EU fondove i održivi urbani razvoj Ivana Katurić. 

Projekt uvala na području bivše tvornice namjerava sagraditi turistički kompleks, no lokalna ga zajednica ne dočekuje raširenih ruku, tvrdi se u priopćenju.

"Takva se investicija ne može planirati samo iz perspektive komunalnog doprinosa. Investicija mora uvažiti aspiracije za kvalitetom života lokalnog stanovništva, što se postiže uvođenjem sadržaja koji nisu turizam, tj. onima koji odgovaraju suvremenoj ekonomiji. Samo megalomanska apartmanizacija neće zaposliti mlade od kojih je jedna trećina na području Dugog Rata visokoobrazovana", istaknula je stručnjakinja za lokalni ekonomski razvoj i turizam Saša Poljanec Borić.

I arhitekt Nikša Bilić istaknuo je u ime predsjedništva Društva arhitekata Splita kako je stajalište struke da planirani projekt turističkog kompleksa ne odgovara suvremenim načelima urbanističkog planiranja, a načelnik općine Dugog Rata Tonči Bauk obećao je građanima da će nastojati riješiti crnu točku Jadrana te ih je zamolio za potporu, navodi se na kraju.