prva godina

DSS oštro po Pupovcu jer žele da Srbi o(p)stanu u Hrvatskoj

27.06.2017 u 14:43

Bionic
Reading

Demokratski savez Srba (DSS) obilježio je u utorak godinu dana djelovanja na hrvatskoj političkoj sceni u Hrvatskoj konferencijom za novinare na kojoj su njegovi čelnici, osim isticanja vlastitih uspjeha, oštro kritizirali Milorada Pupovca i njegov SDSS

Predsjednik DSS-a Jovica Radmanović rekao je da su dosad organizirali 15-ak odbora, a u pripremi je novih desetak. 'Gdje god smo izašli na lokalne izbore ostvarili smo odlične rezultate s obzirom na resurse, poziciju i stranačku infrastrukturu. Zastupljeni smo u Dalmaciji, Banovini, Slavoniji i na Kordunu, što je pokazatelj da je narod prepoznao potrebu da se stvari mijenjaju', rekao je Radmanović.

Politički tajnik DSS-a Siniša Ljubojević ustvrdio je kako su dosad politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj vodili Srbe ka getoizaciji i asimilaciji, dok je njihov cilj integracija Srba u opći društveni život u Hrvatskoj.

'Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se. U današnjim granicama Hrvatske do 1941. godine živjelo je nešto manje od milijun Srba. Danas, 70-ak godina kasnije, u Hrvatskoj živi realno 150.000 do 170.000 Srba', rekao je Ljubojević koji za većinu problema srpske nacionalne manjine najodgovornijima smatra SDSS i Milorada Pupovca.

SDSS i Pupovac već godinama provode 'politiku jasne trgovine' u kojoj je sudjelovala i svaka od hrvatskih Vlada, pa se radi toga Srbe u Hrvatskoj percipira kao 'ucjenjivački narod'. U isto vrijeme sredstva su dodjeljivana samo Srpskom narodnom vijeću, na štetu ostalih institucija srpske nacionalne manjine poput SDF-a, ZVO-a, Prosvjete i Privrednika, kaže Ljubojević.

'Tako su stvoreni efekti moći jednoga čovjeka. Pri tome ta politička trgovina nije imala efekta niti u jednoj općini s većinskim srpskim stanovništvom ili gradu gdje Srbi čine značajan dio stanovništva', rekao je Ljubojević.

Zamjenik predsjednika DSS-a Srđan Milaković, koji je na lokalnim izborima izabran za dogradonačelnika Vukovara, rekao je kako je i dalje prisutan niz problema Srba u Hrvatskoj, ali se sada više ne može govoriti samo o njima, nego o ostanku i opstanku Srba u Hrvatskoj. Poručio je da treba mijenjati institucije srpske nacionalne manjine, a DSS je na prošlim izborima stvorio uvjete za razbijanje političkog monopola među Srbima.