KAMEN SPOTICANJA

Državno odvjetništvo BiH 'formiralo predmet' protiv bivšeg agenta BiH

29.03.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijavu protiv agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Sakiba Softića, koji je nedavno u ime BiH podnio zahtjev za revizijom presude protiv Srbije, koju je Međunarodni sud pravde (ICJ) odbacio tvrdeći da on nema legitimitet za zastupanje te države

Glasnogovornik Državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić potvrdio je za medije u BiH kako je 'predmet formiran', što znači kako je stigla prijava te će sada državni odvjetnik procijeniti ima li osnove za pokretanje istrage ili za odbacivanje prijave protiv bivšeg agenta BiH Sakiba Softića.

On nije mogao potvrditi je li Softiću upućen poziv za saslušanje. Sam Softić je za Dnevni avaz izjavio kako nikakav poziv do sada nije dobio. Bivšeg agenta BiH pred ICJ-em su podržali samo predstavnici bošnjačkih vlasti i stranaka, Islamske zajednice, raznih udruženja, no ne i tročlano Predsjedništvo BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu u svibnju prošle godine obavijestio je Sakiba Softića da nema kredibilitet za zastupanje BiH, ali ga je svejedno bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za to 'ovlastio' te je on u veljači podnio zahtjev za reviziju presude po ranijoj tužbi BiH protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde je taj zahtjev odbacio ocjenjujući da se prije toga morala osigurati potpora cijelog Predsjedništva BiH u kojemu su, uz Izetbegovića, članovi i Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Prijavu protiv bivšeg agenta Sakiba Softića i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića, koji je i predsjednik SDA, ranije ovoga mjeseca uputio je Narodni demokratski pokret (NDP), stranka kojoj je na čelu Dragan Čavić. Čavićeva stranka je dio vladajuće koalicije sa SDA na državnoj razini.